PDA

Επιστροφή στο Forum : Αγια Σοφιά

S_Bravo
20-01-06, 16:35
Δε ξερω αν θα παιξει καποιο ρολο ή ειναι καποια ηλεκτρονικη μουφα αλλα νομιζω οτι αξιζει να δοκιμασουμε ψηφιζοντας.Εμενα με πιανει καποιο δεος και μονο στη ιδεα οτι μπορει καποια μερα να ακουσω λειτουργια Εκει μεσα και απ'εξω ισως κυματιζει η Γαλανολευκη και το συμβολο της Κων/λης.

ΣΑς παραθετω το ακολουθω μηνυμα οπως κανει "βολτα":
http://www.hagiasophiablog.com/
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 1.000.000 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΗΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ 50.000
ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜHΝYΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

Υ.Γ Το παρακάτω δημοψηφισμα το εβαλα για να φανει η Ελληνικη Ψυχη μας.Ελπιζω να μη θεωρηθει οτι εξαναγκαζω το αποτελεσμα.

bravonick
20-01-06, 20:55
φίλε Τάσο αυτό είναι ψιλοαπάτη... διάβασε τα ψιλά γράμματα και θα καταλάβεις...

Κανένας δεν παίρνει με "σοβορατιτα" τις υπογραφές στο internet, γιατί ένα άτομο μπορεί να υπογράψει εκατό φορες αλλάζοντας το όνομα του και το e-mail.
Τέλος πάντων, αυτό που λένε στο www.hagiasophiablog.com είναι ότι, η Τουρκια δεν πρέπει να γίνει μέλος τις Ευρωπαϊκής Κοινότητας μέχρι η Αγια Sophia να λειτουργήσει ως εκκλησια και όχι σαν μουσείο.
Αυτό δηλαδή σημένει ότι εάν η Αγια Sophia λειτουργήσει ως εκκλησια, τότε η Τουρκια μπορεί να γίνει μέλος το ΕΥ.

Εγώ ΔΕΝ σύμφωνο καθόλου μαυτό.

Koulou
20-01-06, 23:22
EDIT: Για όποιον βαριέται να διαβάει το μακροσκελές κείμενο που με έπιασε και έγραψα για Κωνσταντινούπολη - Αγιά Σοφιά, μπορεί να ασχοληθεί με το post μόνο από την παράθεση και μετά. :wink:

Είχα την τύχη πέρσι να πάω μια εκδορμούλα στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που ήθελα αρκετά χρόνια, και πραγματικά ενθουσιάστηκα! Βασικά είχα πάει με ένα φοιτητικό club (κλέφτες 18-24), αλλά επειδή ήμασταν 12 λεωφορεία και χάνονταν απίστευτος χρόνος οργανωτικά το πήρα απόφαση και γύρισα ένα μεγάλο κομμάτι της Κωνσταντινούπολης με την κοπέλα μου με ταξί και με το τραμ με αποτέλεσμα να δω πολλά πράγματα που δε βλέπεις σε ένα tour με κάποιο group.
Βασικά, όσοι έχετε πάει Κωνσταντινούπολη πιστεύω πως θα με καταλαβαίνεται, η Πόλη βγάζει μια ιδιαίτερη νοσταλγία, έναν μαγευτικό ερωτισμό, αλλά και μια οργή πού και πού! Δεν γίνεται να βλέπεις τα λίγα Βυζαντινά κτήρια που έχουν απομείνει ετοιμόροπα και με μηδενική συντήρηση τη στιγμή που τα τζαμιά είναι φωτισμένα τόσο που βγάζουν μάτι από χιλιόμετρα μακρυά! Έννοιωσα ελεεινά όταν είδα την καταραμένη την Κερκόπορτα, από την οποία μπήκαν οι τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη το 1453! Μιλάμε για μια πορτούλα τόση δα, ένα τίποτα μπροστά στο τείχος που "ασφάλιζε" την Πόλη! Μια πορτούλα, η οποία (εντελώς τυχαία λέτε...; ) φωτίζεται με προβολείς τόσους που τυφλώνεσαι, που ζαλίζεσαι, που θαμπώνεις αν γυρίσεις απότομα προς το μέρος της το βράδυ! Στην Αγιά Σοφιά πήγαμε με ταξί. Όταν φτάσαμε απ' έξω ήμουνα λιγάκι αφηρημένος και όπως σήκωσα το κεφάλι μου βγαίνοντας από το Tofas (τούρκικο Fiat) λύγισαν τα πόδια μου με το πρώτο αντίκρυσμα! Μιλάμε για ένα κατασκεύασμα (η λέξη κτίσμα ή ακόμη χειρότερα κτίριο ακούγεται πολύ "λίγη" για την Αγιά Σοφιά!) τόσο επιβλητικό, τόσο μεγαλειώδες που όμοιό Του δεν πιστεύω πως υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο! Και εδώ έρχεται η οργή! Γιατί η Αγιά Σοφιά να είναι έτσι, να φαίνεται σαν ένα ερίπιο με μηδενική συντήρηση τη στιμή που το μπλε τζαμί, μια φτηνή αντιγραφή που βρίσκεται ακριβώς από κάτω Της, να λάμπει λες και κάθε μέρα το καθαρίζουν εξωτερικά ολόκληρο μέχρι αηδίας; Και το αποκορύφωμα ήταν όταν μπήκα μέσα! Ο καθένας εκεί πέρα έκανε ότι ήθελε! Οι τήχοι ήταν σκαλισμένοι πέρα για πέρα με το όνομα ή ψεδώνυμο του κάθε τουρκάκου! Μέχρι και κάτι του στυλ Mehmet + Nazli = L.F.E. πήρε το μάτι μου! Μια τουρίστρια έσερνε τη βαλίτσα της με τα ροδάκια κι ένας ανατριχιαστικός ήχος ακούγονταν πέρα για πέρα όπου κι αν πήγαινες... Και φυσικά κανείς δεν έλεγε τίποτα! Το πιστεύω πως αν πήγαινα και κατουρούσα σε μια γωνιά κανείς δε θα είχε ασχοληθεί μαζί μου! To πολύ πολύ να έρχονταν κάνα τουρκάκι και να χασκογελούσε σαν άνθρωπος των σπηλαίων! Το αποκορήφωμα; Στον πάνω όροφο (γυναικονίτη) είχε μια έκθεση με φωτογραφίες από πίνακες ζωγραφικής έλεγε. τι ήταν αυτοί οι πίνακες ζωγραφικής; Εικόνες Αγίων... Περιττό να πούμε καν ότι κάθε τι που θύμιζε Χριστιανισμό είχε απλά καταστραφεί (με μοναδικές εξερέσεις ένα τμήμα της Αγιογραφίας του τρούλου και λιγοστά Χριστιανικά ψηφιδοτά) ενώ φωτίζονταν με προβολείς κάτι δικά τους μουουλμανικά κατασκευάσματα που έχουν αραδιάσει μέσα στον Ιερό αυτό χώρο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μέσα στο top kapi (παλιό οθωμανικό ανάκτορο που λειτουργεί ως μουσείο) υπάρχει απίστευτη φύλαξη και μία ατμόσφαιρα που κάνει τους επισκέπτες να ντρέπονται να ανασάνουν έντονα μην ακουστεί...
Κι εδώ στη Θεσσαλονίκη δόθηκε πριν κάτι χρόνια ένα απίστευτα μεγάλο ποσό για τη συντήρηση ενός μιναρέ στον προαύλιο χώρο της Ροτόντας (εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είχε μετατραπεί σε τζαμί κατά την τουρκοκρατία), αντί να τον γκρεμίσουν, να μη "λερώνει" την εικόνα! Πολιτιστικό χάσμα να το πει κανείς αυτό; Ίσως...

Τέλος πάντων, αυτό που λένε στο www.hagiasophiablog.com είναι ότι, η Τουρκια δεν πρέπει να γίνει μέλος τις Ευρωπαϊκής Κοινότητας μέχρι η Αγια Sophia να λειτουργήσει ως εκκλησια και όχι σαν μουσείο.
Αυτό δηλαδή σημένει ότι εάν η Αγια Sophia λειτουργήσει ως εκκλησια, τότε η Τουρκια μπορεί να γίνει μέλος το ΕΥ.

Εγώ ΔΕΝ σύμφωνο καθόλου μαυτό.

Βασικά δε σημαίνει αυτό, νομίζω... :roll: Ο μπαγλαμάς είναι όργανο (μουσικό). Ο αστυνομικός είναι όργανο (της τάξης). Άρα, ο αστυνομικός είναι μπαγλαμάς! Ο παραπάνω συνειρμός αποδικνύει ότι δεν ισχύει αυτό που λες, φίλε! Αν και ο αστυνομικός κατά πάσα πιθανότητα είναι και μπαγλαμάς, αλλά λέμε τώρα... :P :lol: :lol: :lol:
Τι θέλω να σου πω; Ναι, προτείνει αν δεν ξαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά σαν εκκλησία να μην μπορεί να μπει η τουρκία στην Ε.Ε., αυτό όμως δε σημαίνει κι όλας ότι αν Λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά αυτομάτως η τουρκία μπαίνει στην Ε.Ε.! :wink:

Η "λανθασμένη" χρήση κεφαλαίων - μικρών γραμμάτων στην αρχή κάποιων λέξεων δεν έγινε κατά λάθος... :roll:

ThoDoriS
21-01-06, 00:41
Έχει πάει κανείς σας στην Αγιά Σοφιά?? Εγώ που πήγα μόνο αηδία ένιωσα γιαυτό που είδα απο τους τούρκους....

Θα κάτσω αύριο που θα είμαι σπιτι μου αναλυτικα και με φωτογραφίες τι είδα και πως γραφτήκανε μέσα μου.....

Αυτό που θέλω να πώ ήτανε οτι οι αλήτες στον γυναικονήτη είχανε βάλει έκθεση με πλακακια μπάνιου.....αν είναι δυνατόν τα καθίκια....

stilo-hraklis
21-01-06, 01:03
τουρκος καλος μονο νεκρος

Soul_Giannis
21-01-06, 01:58
Δεν τα λες Καλα!
Τουρκος Καλος Μόνο ΝΕΚΡΟΣ

MaGeLaNoS
21-01-06, 02:12
Εδω παιζουν με τα κεφαλια απο νεκρα-αρρωστα κοτοπουλα οι "ανθρωποι"(ευφημισμος και πολυ μαλιστα)τι περιμενετε να καταλαβουν απο πολιτισμο και κουλτουρα..

face
22-01-06, 12:54
παιδιά αυτο με τα πλακακια δεν θα το ξεπεράσω ποτέ......

αν δείτε 2-3 τοιχογραφίες που σώθηκαν θα πάθετε την πλάκα την ζωή σας....

και δίπλα 10 πόντος σοβάς με τουρκικα γράμματα.....

ammoulianiotis
22-01-06, 16:59
Δεν εχω παει μεχρι τωρα στη Κωνσταντινουπολη αλλα ειναι ενα ονειρο μου να παω! Εξ'αλλου ο ενας μου παππους εχει ριζες στην Κωνσταντινουπολη. Απο την αλλη θελω να παω να δω τα μερη που ηταν καποτε Ελληνικα και μας τα πηραν καποιοι (να μην πω καμια κουβεντα...). Φανταζομαι οτι μονο που θα δω την Αγια Σοφια θα με πιασει ενα ριγος και δεος. Εχω δει σε ντοκιμαντερ τις βιαιοπραγιες που εκαναν στην εκκλησια (και οχι μονο) και μου εχει σηκωθει η τριχα καγκελο. Για μενα αν ηταν στο χερι μου δεν θα αφηνα ποτε την Τουρκια να μπει στην Ε.Ε. αλλα με την προϋποθεση οτι η Αγια Σοφια θα λειτουργησει ξανα θα εκανα πισω και αυτο το λεω γιατι μια μερα ετυχε και διαβασα απο το ημερολογιο του παππου μου τι περασε απο τους Τουρκους (εχασε και πολλα μελη της οικογενειας του) και εχουμε ολοι διαβασει σε βιβλια για τις γενοκτωνιες και τα υπολοιπα που προκαλεσε αυτος ο λαος στον κοσμο. Οσο για καποιους που λενε οτι αυτα ανοικουν στο παρελθον και οτι εχουν αλλαξει τωρα, πολυ απλα τους προσπερνω.

S_Bravo
22-01-06, 23:05
Λιγη ιστορια για να ανεβουμε…

http://briefcase.pathfinder.gr/download/509795/AsofiafullSS.jpg

Πως φτιαχτηκε…
Καποτε ο Αυτοκρατορας Ινστουνιανος φωτιστηκε από το Θεο για να φτιαξει μια εκκλησια στην Κων/Πολη που παρομοια της δε θα ειχε ξαναγινει…
Ζήτησε λοιπόν και βρήκε δυο ξακουστούς πρωτομάστορες, τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Η εκκλησία κτίστηκε μέσα σε έξι χρόνια (532-537). Ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος είχαν υπό τις άμεσες υποδείξεις τους 100 άλλους αρχιτέκτονες και μηχανικούς με 100 εργάτες ο καθένας. Ο τεράστιος θόλος της Αγίας Σοφίας είναι κατασκευασμένος με ελαφρά τούβλα από τη Ρόδο. Τα οποία έφτασαν από το χωριό Αρχάγγελος και ήταν φτιαγμένα από τόσο ελαφρύ χώμα, περίπου το ένα πέμπτο του βάρους των κανονικών. Εκεί μάλιστα στάλθηκαν και για να ήταν ισοβαρή το καθένα .Κάποιοι έλεγαν ότι υπήρχε η αναλογία δώδεκα από αυτά ότι ζύγιζαν όσο ένα κοινό τούβλο. Η ανακάλυψη που έγινε το 1993 αποκάλυψε ότι το ειδικό βάρος των τούβλων της Εκκλησιας ήταν 1200 γραμμαρια,λιγο βαρύτερο του νερού. Αυτό επιβεβαίωνε τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάποιων βυζαντινών κειμένων. Τα ροδίτικα τούβλα δέθηκαν μεταξύ τους γερά, αφού αντί για νερό ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι, ώστε ο ναός να γίνει πιο ανθεκτικός και η υγρασία να μη περνάει στο εσωτερικό του. Λέγεται μάλιστα ότι τα τούβλα έχουν τυπωμένες διάφορες ευχές για την στερέωση του ναού ή με μια ευχή κατά τον Ψευδοκωδικό “Ο Θεός εν μέσω αυτής και ου σαλευθήσεται..δηλαδή : Ο Θεός ας είναι στο μέσο της εκκλησίας, κι αυτή ας μην πέσει ποτέ. Η Αγία Σοφία κρατήθηκε σε 63 σεισμούς μέχρι και 7,4 Ρίχτερ.*
Έστειλε έπειτα σ' όλη την αυτοκρατορία, να του στείλουν ό,τι πολύτιμο και ταιριαστό για μια τέτοια πανώρια εκκλησία. Κι όλοι στέλνανε αυτά που ζητούσε, μάρμαρα πολύχρωμα, σκαλιστά κιονόκρανα... Πανύψηλες κολόνες από πράσινο (οφίτης) και κόκκινο (πορφυρίτης) μάρμαρο βαστούσαν στα κιονόκρανά τους τα δυνατά τόξα μέσα στις οποίες έμπαιναν και λείψανα Αγίων. Αυτά με τη σειρά τους στήριζαν τον τεράστιο τρούλο με τα σαράντα παράθυρα.
Όλα τα δοκάρια ήταν δεμένα με σίδερο και στερεωμένα με μολύβι
Όταν έβαζαν τα θεμέλια της εκκλησίας, ο αυτοκράτορας κάλεσε τον πατριάρχη να διαβάσει την ευχή Περί συστάσεως εκκλησίας.
Στο προαύλιο, μπροστά στην εκκλησία, κτίσανε μια κρήνη για τον προσκυνητή.
Όταν το έργο τελείωσε έγινε μεγάλη γιορτή.
Ο αυτοκράτορας με πομπή έφτασε μπροστά στο ναό.
Στάθηκε και κοίταξε με θαυμασμό τη μεγάλη πεντάμορφη εκκλησία.
Άπλωσε τα χέρια στον ουρανό και αναφώνησε:
“Δόξα στο Θεό, που με αξίωσε να φτιάξω τέτοιο έργο. Νενίκηκά σε Σολομών!”.

*Πληγές…
Τέλη 9ου αιώνα ο Βασίλειος Α' επισκεύασε το μεγάλο δυτικό τόξο που υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει. Το 989 ο τρούλος του ναού κατέρρευσε σε κάποια σημεία του από σεισμό και αναγέρθηκε επί Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου. Επισκευές έγιναν και στις αρχές του 11ου και του l4ου αιώνα από τον Ανδρόνικο τον Β' ο οποίος στήριξε με αντερείσματα τους ανατολικούς τοίχους τής βασιλικής. Μέσα στο Μάιο του 1346 κατέρρευσε το ανατολικό ημιθόλιο και αναστηλώθηκε ξανά από την Άννα της Σαβοΐας, συζύγου του Ανδρόνικου Γ' (1328-1341). Μετά τον θάνατο του Ανδρόνικου η βασιλομήτωρ Άννα αντιτάχθηκε στον μέγα Ιωάννη Καντακουζηνό, o οποίος διηύθυνε ουσιαστικά το κράτος ζώντος του Ανδρόνικου, και ως ο καλύτερος του φίλος θα έπρεπε να αναλάβει την αντιβασιλεία. Για να αντεπεξέλθει στα έξοδα του εμφύλιου πολέμου η Άννα της Σαβοΐας έδωσε στους Βενετούς τα κοσμήματα του στέμματος έναντι 30.000 δουκάτων. Το ποσόν αυτό βέβαια ποτέ δε επιστράφηκε και ο θησαυρός του στέμματος παραμένει έκτοτε στο θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου. Το 1350 ο μέγας πρίγκιπας της Μόσχας έστειλε χρηματική βοήθεια για την επιδιόρθωση της Αγίας Σοφίας και σαν να μην έφθανε η εξευτελιστική κίνηση για τέτοιο σκοπό, η αρωγή χρησιμοποιήθηκε για στρατολόγηση Τούρκων μισθοφόρων (Νικ. Γρηγοράς)!

Και τώρα λίγες πιέσεις….

Τα μωσαϊκά της Αγ. Σοφιάς έμειναν αμόλυντα μέχρι το 1847. Οι αγιογραφίες μωσαϊκών με θέματα από την Καινή Διαθήκη στις ημικυλινδρικές οροφές και στα σταυροθόλια των υπερώων του ναού, η ζωή και τα πάθη του Χριστού και πορτραίτα Προφητών, Διδασκάλων, Ιεραρχών ήταν τα θεματα που παρατήρησαν και οι Ελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Giuseppe και Gaspar Fosatti. Η πρώτη ανακαίνιση του ναού επί Οθωμανών έγινε από τούς προαναφερθέντες ανάμεσα στα 1847 και 1849 επί σουλτάνου Abdul Mecit, οπου και οι εικόνες σ' όλο το οικοδόμημα επικαλύφθηκαν με ασβέστη, αφού προηγουμένως είχανε καθαρισθεί!
Το 1930 ο Kemal Ataturk αφου επέτρεψε στο Αμερικανικό Βυζαντινολογικό Ινστιτούτο να εξεταστούν και να αποκαλυφθούν οι μωσαϊκές εικόνες της Αγίας Σοφίας, το 1932 υπό την επίβλεψη του διευθυντού και ιδρυτού του Ινστιτούτου Θωμά Whittemore ξεκίνησε η μελέτη και η φωτογράφηση όπου κράτησε ένα χρόνο.
Καθαριστηκαν τα τύμπανα του εσωνάρθηκα πάνω από τις πύλες που οδηγουν στον κύριο ναο.Εκει αποκαλύφθηκαν 8 μεγάλοι κόκκινοι σταυροί πανω σε χρυσό φόντο που κοσμούσαν την Κεντρική Βασιλική πύλη…
Και αλλά τέτοια πολλά μέχρι που στις 24 Οκτωβρίου 1934 αυτή η Χριστιανική Μεγαλοπρέπεια μετατράπηκε σε Μουσείο.

http://briefcase.pathfinder.gr/download/509792/sofia4.JPG

Ένας μικρός θρήνος είναι ενα κλασικό 'ασμα:
“Θρήνος της Πόλης”:
Πάψετε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ΄ άγια,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Παπάδες πάρτε τα Ιερά κι σεις κεριά σβηστείτε».
Και καταλήγει ως εξής ο «Θρήνος της Πόλη»ς:
Η Δέσποινα ταράζεται και κλαίει και δακρύζει.
-Σώπασε κυρά Δέσποινα, μην κλαίεις και μην πολυδακρύζεις.
Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά Σου θάναι.

…Η Αγια-Σοφιά είναι αφιερωμένη στη σοφία του Θεού και κτίστηκε για να τιμηθεί η αγάπη του, που δημιούργησε το θαυμαστό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε...

DontMKsense
23-01-06, 01:01
(άσχετο)
img]http://briefcase.pathfinder.gr/download/509792/φωτο.jpg [/img]

Προσέχετε αν γράφει το όνομα του αρχείου όταν κάνετε c/p απο το pathfinder.
Το λέω γιατί εγω χτυπιόμουνα μια ώρα να καταλάβω γιατί δεν εμφανίζει τις φωτογραφίες. (ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ!!!ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΕΙΜΑΙ!!!)