Επιστροφή στο Forum : Περί Γραφειοκρατείας...
Είπα να σας μοιραστώ την εμπειρία μου απο εδώ τώρα που πούλησα το αυτοκίνητο.
Σεπτέμβριο πούλησα και στην Ελλάδα το αυτοκίνητο :(και απ'ότι θυμάμαι είχε πολύ γραφειοκρατια.
Τρέχαμε είτε σε ΚΕΠ, είτε σε σχολές οδηγών που θέλαν βέβαια μέρες για την διεκπεραίωση της πώλησης και τίποτα δεν γινόταν.
Μετά θυμάμαι πήγαμε στην αστυνομία στη Θέρμη (μηχανολογικό είναι?) και να'ναι καλά ένα παιδί απο μέσα που με βοήθησε να φτιάξουμε την άδεια κυκλοφορίας (άρση παρακράτησης) ώστε να γίνει η μεταβίβαση.
Πραγματικά αν δεν ήταν αυτός δε θα γινόταν τίποτα.
Δηλαδή θελω να πω ότι στάθηκα τυχερός και με βοήθησε κάποιος καλοπροαίρετος κύριος για να γίνει η δουλειά μου.
Θυμάμαι κουβαλούσα πολύ χαρτούρα όμως...
Αντιθέτως εδώ κατέβασα μια φόρμα απο το Internet και πήγα προχθές το πρωϊ στην αρμόδια υπηρεσία (Vicroads) έχοντας την συμπληρωμένη (μία σελίδα μόνο με τα στοιχεία αγοραστή/πωλητή και αυτοκινήτου) και την καταθέσαμε με αυτόν που το αγόρασε. Πλήρωσε και την μεταβίβαση και μέσα σε 3 λεπτά είχαν τελειώσει όλα.:)
Δυστυχώς αυτά για να γίνουν στην Ελλάδα θα περάσουν πολλά χρόνια!
Ίσως να μη γίνουν και ποτέ!
dude now you realized this stuff about greece?
Actually now It's hitting on me...
Δυστυχώς έχουμε μεγάλη διαφορά. Και δεν είναι μόνο αυτό βέβαια...
HighFidelity
21-05-09, 15:21
Φίλε canonis θα διαφωνήσω μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα, η μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι σχεδόν το ίδιο εύκολη και στην Ελλάδα. Εφόσον τα χαρτιά του αυτοκινήτου είναι καθαρά(δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας, κατάσχεση κτλπ), η μεταβίβαση χρειάζεται το πολύ 5 λεπτά! Απλά πάνε μαζί αγοραστής και πωλητής σε οποιοδήποτε μηχανολογικό, συμπληρώνουν τα στοιχεία του αγοραστή πάνω στην άδεια(τα στοιχεία του πωλητή είναι ήδη γραμμένα), υπογράφουν και οι δύο, και μέσα σε 5' είναι ήδη έτοιμη η νέα άδεια!
Δε ξέρω φίλε μου...
Μπορεί να είναι έτσι όπως το λες αλλά εγώ θυμάμαι όλη την ιστορία που είχε γίνει και τα παρακάλια που έριξα για να γίνει αυτή η διαδικάσια στην Ελλάδα.
Μπορεί να έφταιγε όπως λες η παρακράτηση για όλο αυτό.
Ναι με την παρακράτηση ειναι ενα θέμα....
Αν δεν γινει η αρση της δεν μπορεις να κάνεις τίποτα!
HighFidelity
21-05-09, 15:50
Ε σίγουρα, ένα αυτοκίνητο με παρακράτηση κυριότητας δεν γίνεται να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να γίνει άρση. Το μόνο δύσκολο είναι ότι η άρση παρακράτησης κυριότητας μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ στο μηχανολογικό στο οποίο έχει εκδοθεί η άδεια, και όχι σε οποιοδήποτε όπως στην περίπτωση της μεταβίβασης. Πάντως ένα μέρος της ευθύνης το έχεις και εσύ, έπρεπε την άρση να την είχες κάνει μόλις είχες εξοφλήσει το αυτοκίνητο, και όχι να τρέχεις όταν έρθει η στιγμή να το πουλήσεις(κλασσική περίπτωση του Ελληνάρα τελευταίας στιγμής χεχε) :)
Stilo_Rodos
21-05-09, 16:02
κάποτε ζούσα στην Σουηδία. Όταν αποφάσισα να γυρίσω πούλησα το αυτοκίνητο μου που είχα. Πολύ απλά με ένα τηλέφωνο στο εκεί συγκοινωνιών έδωσα το όνομα του νέου αγοραστή και αυτό ήταν. Επίσης όταν θες να πάρεις ένα αυτοκίνητο μπορείς με ένα τηλέφωνο να μάθεις πόση αγοραστές το είχαν και ποσά χλμ είχε στον τελευταίο.
κάποτε ζούσα στην Σουηδία. Όταν αποφάσισα να γυρίσω πούλησα το αυτοκίνητο μου που είχα. Πολύ απλά με ένα τηλέφωνο στο εκεί συγκοινωνιών έδωσα το όνομα του νέου αγοραστή και αυτό ήταν. Επίσης όταν θες να πάρεις ένα αυτοκίνητο μπορείς με ένα τηλέφωνο να μάθεις πόση αγοραστές το είχαν και ποσά χλμ είχε στον τελευταίο.
Καλά μιλάμε αυτά που λες εσύ είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα...
Απλά πάνε μαζί αγοραστής και πωλητής σε οποιοδήποτε μηχανολογικό, συμπληρώνουν τα στοιχεία του αγοραστή πάνω στην άδεια
Τί ειναι το "μηχανολογικό"???
ρε παιδια εγω απλως πηγα στην αντιπροσωπια που το αγορασα και μου δωσανε χαρτια οτι το εχω ξεπληρωσει και με αυτα τα χαρτια πηγα κεπ και μου βγαλανε καινουργια αδεια χωρις την παρακρατηςη.
....αυτό δεν είναι τίποτα!
Εγώ άφησα το παπί μου έξω από το γραφείο μου κλειδωμένο και μέσα σε ένα λεπτό ...είχε αλλάξει ιδιοκτήτη, ούτε ένα τηλέφωνο παρακαλώ ! τίποτα! so simple!
Η μόνη διαφορά οτι ο καινούργιος δεν ήξερε πόσοι το είχαν πριν!
Τστστστστστσ! Σιγά την λεπτομέρεια!
Εγώ άφησα το παπί μου έξω από το γραφείο μου κλειδωμένο και μέσα σε ένα λεπτό ...είχε αλλάξει ιδιοκτήτη, ούτε ένα τηλέφωνο παρακαλώ ! τίποτα! so simple!
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:clapping::clapping::clappin g::clapping::yeah::yeah:
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Καλά εσύ φίλε είσαι σε άλλο επίπεδο...
Ξέφυγες πολύ!!!
Υ.Γ. Εννοείς οτι το κλέψανε, έτσι?
Πάντως ένα μέρος της ευθύνης το έχεις και εσύ, έπρεπε την άρση να την είχες κάνει μόλις είχες εξοφλήσει το αυτοκίνητο, και όχι να τρέχεις όταν έρθει η στιγμή να το πουλήσεις(κλασσική περίπτωση του Ελληνάρα τελευταίας στιγμής χεχε) :)
Πολυ σωστη η φραση στην παρενθεση, μην κατηγορουμε παντα τους αλλους..
HighFidelity
21-05-09, 18:36
Τί ειναι το "μηχανολογικό"???
Τμήμα του υπουργείου μεταφορών και επικοινωνιών το οποίο ασχολείται με άδειες κυκλοφορίας τροχοφόρων, αδειών οδήγησης κτλπ
HighFidelity
21-05-09, 18:43
κάποτε ζούσα στην Σουηδία. Όταν αποφάσισα να γυρίσω πούλησα το αυτοκίνητο μου που είχα. Πολύ απλά με ένα τηλέφωνο στο εκεί συγκοινωνιών έδωσα το όνομα του νέου αγοραστή και αυτό ήταν.
Καλό ακούγεται αυτό δε λέω, αλλά με αυτό το τρόπο πως ακριβώς γίνεται η ταυτοποίηση αγοραστή και πωλητή?
Πολυ σωστη η φραση στην παρενθεση, μην κατηγορουμε παντα τους αλλους..
Δίκιο έχετε ρε παιδιά...
Δε θέλω να βγάλω τον εαυτό μου απ'έξω!
Αν οι πολίτες είμασταν πιο σωστοί τότε θα λειτουργούσε και καλύτερα το κράτος...
Καλό ακούγεται αυτό δε λέω, αλλά με αυτό το τρόπο πως ακριβώς γίνεται η ταυτοποίηση αγοραστή και πωλητή?
Και εδώ που πούλησα το αυτοκίνητο εγώ μη φανταστείς ότι δώσανε σημασία στον πωλήτη-εμένα δηλαδή.
Ενώ ήταν στο όνομα του πατέρα μου δεν έλεγξαν και τίποτα.
Ούτε καν το δίπλωμα μου είδαν.
Είδαν μόνο το δίπλωμα του αγοραστή και τελείωσε.
Όπως είπα μία φόρμα κατέβασα, την συμπλήρωσα και την καταθέσαμε.
Φίλε canonis θα διαφωνήσω μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα, η μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι σχεδόν το ίδιο εύκολη και στην Ελλάδα. Εφόσον τα χαρτιά του αυτοκινήτου είναι καθαρά(δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας, κατάσχεση κτλπ), η μεταβίβαση χρειάζεται το πολύ 5 λεπτά! Απλά πάνε μαζί αγοραστής και πωλητής σε οποιοδήποτε μηχανολογικό, συμπληρώνουν τα στοιχεία του αγοραστή πάνω στην άδεια(τα στοιχεία του πωλητή είναι ήδη γραμμένα), υπογράφουν και οι δύο, και μέσα σε 5' είναι ήδη έτοιμη η νέα άδεια!
Σε ποιο μηχανολογικό πήγες και έκανες 5 λεπτα??
Εγώ πριν 4 μήνες που πουλησα το stilo έφαγα μια ώρα και τα χαρτια ηταν πεντακάθαρα...
Πάρε παράβολο από την τάδε τράπεζα, στη συνέχεια στο πρωτόκολλο να μου δώσουν χαρτί με τον αριθμό του φακέλου του αμαξιού, μετά ένας άλλος υπάλληλος να βρει τον φάκελο του αμαξιού, μετά ο προηγουμενος να ετοιμάσει τα χαρτια της μεταβίβασης και τέλος ο προιστάμενος να υπογράψει τα χαρτιά!!!! :giveup: Και μόνο να τα γραψω κουραστηκα
Τρεις υπάλληλοι για μια μεταβίβαση . υστερα λέμε γιατι δεν παμε καλά..:thumbsdown:
HighFidelity
22-05-09, 00:30
Σε ποιο μηχανολογικό πήγες και έκανες 5 λεπτα??
Εγώ πριν 4 μήνες που πουλησα το stilo έφαγα μια ώρα και τα χαρτια ηταν πεντακάθαρα...
Πάρε παράβολο από την τάδε τράπεζα, στη συνέχεια στο πρωτόκολλο να μου δώσουν χαρτί με τον αριθμό του φακέλου του αμαξιού, μετά ένας άλλος υπάλληλος να βρει τον φάκελο του αμαξιού, μετά ο προηγουμενος να ετοιμάσει τα χαρτια της μεταβίβασης και τέλος ο προιστάμενος να υπογράψει τα χαρτιά!!!! :giveup: Και μόνο να τα γραψω κουραστηκα
Τρεις υπάλληλοι για μια μεταβίβαση . υστερα λέμε γιατι δεν παμε καλά..:thumbsdown:
Στο μηχανολογικό της Πάτρας πριν 2.5 μήνες που αγόρασα το stilo. Το παράβολο βέβαια το είχα προμηθευτεί πρίν πάω, και έτσι δεν καθυστέρησα. Στο θέμα του φακέλου το τοπικό μηχανολογικό είναι πιό ευέλικτο, με το που δίνεις στο γκισέ τα χαρτιά, αυτός που τα ετοιμάζει ζητάει επιτόπου από τον υπάλληλο του αρχείου το φάκελο. Όσο τσεκάριζε τα χαρτιά ο υπάλληλος, με είχε στείλει ήδη να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου. Περίμενα λιγάκι, και μόλις ετοίμασαν την νέα άδεια μου έδωσαν στο χέρι το φάκελο για να τον πάω στον προιστάμενο στο απέναντι γραφείο να την υπογράψει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά υπολογίζω πως δεν έκανα πάνω από 5'.
Τώρα όσο για το "3 υπάλληλοι για μια μεταβίβαση", εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ σωστό. Με αυτό το τρόπο τριπλοτσεκάρονται τα χαρτιά, πρώτα τα ελέγχει ο υπάλληλος στο γκισέ, μετά τα ελέγχει ο υπάλληλος που εκδίδει/εκτυπώνει τη νέα άδεια, και μετά τα ξαναελέγχει ο προιστάμενος πρίν υπογράψει. Που το κακό? Ίσα ίσα που ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λάθους, κάτι που είναι καλό πρώτα από όλα για τον πολίτη!
ps
Αν συνυπολογίσω το χρόνο που έχασα για να συμπληρώσω την άδεια, την υπεύθυνη δήλωση, για το παράβολο και για την ουρά στο φωτοτυπικό, τότε σίγουρα έφαγα παραπάνω από 1 ώρα :)
Στο μηχανολογικό της Πάτρας πριν 2.5 μήνες που αγόρασα το stilo. Το παράβολο βέβαια το είχα προμηθευτεί πρίν πάω, και έτσι δεν καθυστέρησα. Στο θέμα του φακέλου το τοπικό μηχανολογικό είναι πιό ευέλικτο, με το που δίνεις στο γκισέ τα χαρτιά, αυτός που τα ετοιμάζει ζητάει επιτόπου από τον υπάλληλο του αρχείου το φάκελο. Όσο τσεκάριζε τα χαρτιά ο υπάλληλος, με είχε στείλει ήδη να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου. Περίμενα λιγάκι, και μόλις ετοίμασαν την νέα άδεια μου έδωσαν στο χέρι το φάκελο για να τον πάω στον προιστάμενο στο απέναντι γραφείο να την υπογράψει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά υπολογίζω πως δεν έκανα πάνω από 5'.
Τώρα όσο για το "3 υπάλληλοι για μια μεταβίβαση", εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ σωστό. Με αυτό το τρόπο τριπλοτσεκάρονται τα χαρτιά, πρώτα τα ελέγχει ο υπάλληλος στο γκισέ, μετά τα ελέγχει ο υπάλληλος που εκδίδει/εκτυπώνει τη νέα άδεια, και μετά τα ξαναελέγχει ο προιστάμενος πρίν υπογράψει. Που το κακό? Ίσα ίσα που ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λάθους, κάτι που είναι καλό πρώτα από όλα για τον πολίτη!
ps
Αν συνυπολογίσω το χρόνο που έχασα για να συμπληρώσω την άδεια, την υπεύθυνη δήλωση, για το παράβολο και για την ουρά στο φωτοτυπικό, τότε σίγουρα έφαγα παραπάνω από 1 ώρα :)
Άρα παρ'όλο που λες ότι είναι εύκολη διαδικάσία έχει κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις.:)
Νομίζω πλέον επειδή έχουμε μάθει σε πολύ μεγαλύτερες ταλαιπωρίες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η μεταβίβαση μας φαίνεται τίποτα.
Ακόμα και αυτό που λες, να πάρεις παράβολα απο εφορία, να πας στο μηχανολογικό μετά, να κάνεις υπεύθυνη δήλωση, να πας για πρωτόκολλο, να βγάλεις φωτοτυπίες, να ετοιμάσουν τη νέα άδεια, να την υπογράψει ο υπεύθυνος.....................
Όλο αυτό δεν σου φαίνεται κάπως?:rolleyes:
Ξαναλέω απλό λες ότι είναι γιατί άλλες υπηρεσίες σε βγάζουν τη πίστη για να σε εξυπηρετήσουν.
Όπως και να έχει έστω και αυτό είναι γραφειοκρατεία...
HighFidelity
22-05-09, 11:17
Άρα παρ'όλο που λες ότι είναι εύκολη διαδικάσία έχει κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις.:)
Νομίζω πλέον επειδή έχουμε μάθει σε πολύ μεγαλύτερες ταλαιπωρίες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η μεταβίβαση μας φαίνεται τίποτα.
Ακόμα και αυτό που λες, να πάρεις παράβολα απο εφορία, να πας στο μηχανολογικό μετά, να κάνεις υπεύθυνη δήλωση, να πας για πρωτόκολλο, να βγάλεις φωτοτυπίες, να ετοιμάσουν τη νέα άδεια, να την υπογράψει ο υπεύθυνος.....................
Όλο αυτό δεν σου φαίνεται κάπως?:rolleyes:
Ξαναλέω απλό λες ότι είναι γιατί άλλες υπηρεσίες σε βγάζουν τη πίστη για να σε εξυπηρετήσουν.
Όπως και να έχει έστω και αυτό είναι γραφειοκρατεία...
Σίγουρα η μεταβίβαση αυτοκινήτου δεν γίνεται απλά κουνώντας το δαχτυλάκι, έχει κάποια διαδικασία(την οποία την έχουμε αναλύσει παραπάνω με λεπτομέρειες). Το θέμα όμως είναι να δούμε κατά πόσο είναι γραφειοκρατική αυτή ή διαδικασία. Το κατά πόσο επιβαρύνεται με ενέργειες και δικαιολογητικά που δεν έχουν καμμιά χρησιμότητα, αλλά μας τρώνε χρόνο και κυρίως μας κάνουν τα νεύρα κουρέλια! Εγώ προσωπικά αυτό αντιλαμβάνομαι σαν γραφειοκρατία, και όχι το αν η διαδικασία αυτή μου φάει 5 λεπτά ή μια ώρα.
Στην ουσία τώρα, τι ακριβώς από όλη τη διαδικασία σου φαίνεται "κάπως"? Τι ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία σου φαίνεται περιττό? Το παράδειγμα πάντως που έδωσες για τη μεταβίβαση στη Vicroads μάλλον προς αποφυγή είναι και όχι προς μίμηση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπες πως πούλησες ένα αυτοκίνητο που δεν σου ανήκε καν! Χίλιες φορές καλύτερα να χάσω μιά ημέρα για να κάνω μια μεταβίβαση, παρά να υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθεί το αμάξι μου εν αγνοία μου :D
Σίγουρα η μεταβίβαση αυτοκινήτου δεν γίνεται απλά κουνώντας το δαχτυλάκι, έχει κάποια διαδικασία(την οποία την έχουμε αναλύσει παραπάνω με λεπτομέρειες). Το θέμα όμως είναι να δούμε κατά πόσο είναι γραφειοκρατική αυτή ή διαδικασία. Το κατά πόσο επιβαρύνεται με ενέργειες και δικαιολογητικά που δεν έχουν καμμιά χρησιμότητα, αλλά μας τρώνε χρόνο και κυρίως μας κάνουν τα νεύρα κουρέλια! Εγώ προσωπικά αυτό αντιλαμβάνομαι σαν γραφειοκρατία, και όχι το αν η διαδικασία αυτή μου φάει 5 λεπτά ή μια ώρα.
Στην ουσία τώρα, τι ακριβώς από όλη τη διαδικασία σου φαίνεται "κάπως"? Τι ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία σου φαίνεται περιττό? Το παράδειγμα πάντως που έδωσες για τη μεταβίβαση στη Vicroads μάλλον προς αποφυγή είναι και όχι προς μίμηση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπες πως πούλησες ένα αυτοκίνητο που δεν σου ανήκε καν! Χίλιες φορές καλύτερα να χάσω μιά ημέρα για να κάνω μια μεταβίβαση, παρά να υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθεί το αμάξι μου εν αγνοία μου :D
Περιττό μου φαίνεται να παω στην εφορία να πάρω τα παράβολα.
Ας πλήρωνα στην αστυνομία ή στο μηχανολογικό ή εκεί τελος πάντων που θα γινόταν αυτή η διαδικασία.
Και δε μ'αρέσει που θα πρέπει να πάω σε τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους για να γίνει η δουλειά μου.....
Μπορεί έτσι να νομίζουμε ότι είναι το σωστό αλλά δεν ειμαί εγω αυτός που θα το κρίνω.
Απλά σου λέω πως δε μου αρέσει να χαραμίζω το χρόνο μου πηγαίνοντας εδώ και εκεί...:)
ΑΛΛΑ
Ναι... Και εγώ που το σκέφτομαι απορώ για τα Vicroads!
Ενώ ζητουσαν πληρεξούσιο απο το τηλέφωνο όταν τους πήρα για πληροφορίες (και αναγκάστικα και μετέφρασα το ελληνικό πληρεξούσιο που εχω για $300), πηγαίνοντας εκεί δεν μου ζήτησαν τίποτα απο τα στοιχεία μου.
Έβαλα όλα τα στοιχεία του πατέρα μου και έκανα την υπογραφή του στη φόρμα/έντυπο και τελείωσε.
Παντώς δε νομίζω να μπορούν να πουλήσουν αυτοκίνητο εν αγνοία του ιδιοκτήτη... (αν και τώρα που το σκέφτομαι:rolleyes: ο καθένας που έχει πρόσβαση σε κάποιο αυτοκίνητο μπορεί να το κάνει αυτό)!
ΔΕ ΞΕΡΩ!!!:)
Φανταστείτε πόσο απλή θα ήταν η διαδικασία αν όλα τα στοιχεία ήταν περασμένα σε μια on line βάση δεδομένων. Θα πηγαιναν πωλητης-αγοραστής με ταυτότητα θα φαινόταν στα στοιχεια του οχηματος στη βάση αν είναι <καθαρο> από παρακρατηση θα εκτυπώνοταν η φόρμα μεταβίβασης θα υπογράφονταν τέλος και με μόνο ένα υπάλληλο.
η ελλαδα ποτε δεν πεθαινει!
neuromancer
23-05-09, 00:43
ρε παιδια εγω απλως πηγα στην αντιπροσωπια που το αγορασα και μου δωσανε χαρτια οτι το εχω ξεπληρωσει και με αυτα τα χαρτια πηγα κεπ και μου βγαλανε καινουργια αδεια χωρις την παρακρατηςη.
έτσι έκανα κι εγώ, με τη διαφορά ότι μου το στείλανε το ....ξοφλόχαρτο, μαζί και με ένα ΦΕΚ που λέει κάτι για την αντιπροσωπία (αν θυμάμαι καλά). Τα υπόλοιπα τα έκανε το ΚΕΠ - πήρε μερικές εβδομάδες πάντως (ή έγινε ΄γρήγορα αλλα αργησα να το παρω.. δε θυμάμαι)
Αν δεν περαστούν όλα σε databases και δε δικτυωθούν όλα τα υποσυστήματα και οι υπο-υπηρεσίες, ξεχάστε τα τα Σουηδικά και τα Αυστραλέζικα σκηνικά. This is Sparta!
HighFidelity
23-05-09, 11:14
Περιττό μου φαίνεται να παω στην εφορία να πάρω τα παράβολα.
Ας πλήρωνα στην αστυνομία ή στο μηχανολογικό ή εκεί τελος πάντων που θα γινόταν αυτή η διαδικασία.
Και δε μ'αρέσει που θα πρέπει να πάω σε τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους για να γίνει η δουλειά μου.....
Μπορεί έτσι να νομίζουμε ότι είναι το σωστό αλλά δεν ειμαί εγω αυτός που θα το κρίνω.
Απλά σου λέω πως δε μου αρέσει να χαραμίζω το χρόνο μου πηγαίνοντας εδώ και εκεί...:)
Βασικά το παράβολο δεν το παίρνεις από την εφορία, αλλά από την alpha bank(έχει τεράστια διαφορά, κάθε φορά που μπαίνω στην εφορία βγάζω σπυράκια, ενώ από την τράπεζα εξέρχομαι υγιής :P). Έχεις δίκιο όμως θα βόλευε περισσότερο να το πληρώνουμε στο μηχανολογικό. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι και τόσο τρομερό...
Τώρα ούτε και σε μένα αρέσει να έρχομαι σε επαφή με 3 διαφορετικούς υπαλλήλους, αλλά όπως είπα και πρίν είναι θέμα ευελιξίας! Κανονικά ο υπάλληλος που ετοιμάζει τα χαρτιά πρέπει να φωνάξει τον κλητήρα για να πάει να ζητήσει το φάκελο από τον υπάλληλο στο αρχείο, μετά να πάει να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, μετά να πάει το φάκελο στις εκτυπώσεις, να πάει να πάρει υπογραφή από τον προιστάμενο κτλπ. Στην πράξη όμως αυτή η γραφειοκρατία παρακάμπτεται με το να πηγαίνεις ο ίδιος για να πάρεις πρωτόκολλο και υπογραφή από τον προιστάμενο, και έτσι τελειώνεις πολύ πιό γρήγορα.
Πάντως σε γενικές γραμμές η γραφειοκρατία για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου έχει μειωθεί στο ελάχιστο την τελευταία δεκαετία. Πιό πρίν η μεταβίβαση γινόταν στην εφορία(και ειδικότερα ΜΟΝΟ στην εφορία που ανήκε ο πωλητής). Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εύρεση του φακέλου του αυτοκινήτου γιατί ο φάκελος ακολουθούσε πάντα το νέο ιδιοκτήτη(κινούμενο αρχείο δλδ). Τώρα πλέον έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, κανένας φάκελος δεν έχει λόγο να μετακινηθεί, όλα τα στοιχεία του φακέλου υπάρχουν μέσα στο taxis. Η μεταβίβαση πλέον γίνεται στο μηχανολογικό(σε οποιοδήποτε), η φορολογική ενημερότητα βεβαιώνεται πλέον μέσω του taxis κτλπ. Το τέρας της γραφειοκρατίας δεν πέθανε, αλλά τουλάχιστον είναι πληγωμένο :D
Αφού υπάρχει πρόοδος πάλι καλά να λέμε!!!
Όταν κάνουμε μεταβίβαση χρειάζεται ή όχι υπεύθυνη δήλωση απο τον αγοραστή και πωλητή ότι πουλήθηκε τόσο και αγοράστηκε τόσο αντίστοιχα ώστε να την επισυνάψεις στην φορολογική δήλωση?
HighFidelity
23-05-09, 13:06
Αφού υπάρχει πρόοδος πάλι καλά να λέμε!!!
Όταν κάνουμε μεταβίβαση χρειάζεται ή όχι υπεύθυνη δήλωση απο τον αγοραστή και πωλητή ότι πουλήθηκε τόσο και αγοράστηκε τόσο αντίστοιχα ώστε να την επισυνάψεις στην φορολογική δήλωση?
Στο μόνο που δεν βλέπω πρόοδο, είναι η αντιμετώπιση των πολιτών από τους δημοσίους υπαλλήλους lol
Μεταξύ ιδιωτών ναι χρειάζεται, άν δεν υπάρχει τιμολόγιο τότε ανταλλάσουν δηλώσεις αγοραστής και πωλητής.
Στο μόνο που δεν βλέπω πρόοδο, είναι η αντιμετώπιση των πολιτών από τους δημοσίους υπαλλήλους lol
Μεταξύ ιδιωτών ναι χρειάζεται, άν δεν υπάρχει τιμολόγιο τότε ανταλλάσουν δηλώσεις αγοραστής και πωλητής.
Ευχαριστώ!
Και εκεί πιστεύω υπάρχει πρόοδος...
Καλό θα ήταν πρώτα εμείς οι πολίτες όμως να μάθουμε να είμαστε ευγενικοί και υπομονετικοί. Με τόσα που έχουνε ακούσει οι υπάλληλοι γι'αυτό γίνονται γαϊδούρια.
Σίγουρα όμως πολλοί απο αυτούς που δουλεύουν δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Έχουν την καρέκλα τους σίγουρη και επαναπαύονται!
Γι'αυτό δε μ'αρέσει ο μόνιμος...
Πάει "δουλεύει" και δεν έχει ένα κίνητρο να τον κάνει να γίνει καλύτερος.
Αν παει να δουλεψει καλα ειναι... Ουτε στον παπα.