Απάντηση: Περί Γραφειοκρατείας...
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
Tokis
Σε ποιο μηχανολογικό πήγες και έκανες 5 λεπτα??
Εγώ πριν 4 μήνες που πουλησα το stilo έφαγα μια ώρα και τα χαρτια ηταν πεντακάθαρα...
Πάρε παράβολο από την τάδε τράπεζα, στη συνέχεια στο πρωτόκολλο να μου δώσουν χαρτί με τον αριθμό του φακέλου του αμαξιού, μετά ένας άλλος υπάλληλος να βρει τον φάκελο του αμαξιού, μετά ο προηγουμενος να ετοιμάσει τα χαρτια της μεταβίβασης και τέλος ο προιστάμενος να υπογράψει τα χαρτιά!!!! :giveup: Και μόνο να τα γραψω κουραστηκα
Τρεις υπάλληλοι για μια μεταβίβαση . υστερα λέμε γιατι δεν παμε καλά..:thumbsdown:
Στο μηχανολογικό της Πάτρας πριν 2.5 μήνες που αγόρασα το stilo. Το παράβολο βέβαια το είχα προμηθευτεί πρίν πάω, και έτσι δεν καθυστέρησα. Στο θέμα του φακέλου το τοπικό μηχανολογικό είναι πιό ευέλικτο, με το που δίνεις στο γκισέ τα χαρτιά, αυτός που τα ετοιμάζει ζητάει επιτόπου από τον υπάλληλο του αρχείου το φάκελο. Όσο τσεκάριζε τα χαρτιά ο υπάλληλος, με είχε στείλει ήδη να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου. Περίμενα λιγάκι, και μόλις ετοίμασαν την νέα άδεια μου έδωσαν στο χέρι το φάκελο για να τον πάω στον προιστάμενο στο απέναντι γραφείο να την υπογράψει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά υπολογίζω πως δεν έκανα πάνω από 5'.
Τώρα όσο για το "3 υπάλληλοι για μια μεταβίβαση", εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ σωστό. Με αυτό το τρόπο τριπλοτσεκάρονται τα χαρτιά, πρώτα τα ελέγχει ο υπάλληλος στο γκισέ, μετά τα ελέγχει ο υπάλληλος που εκδίδει/εκτυπώνει τη νέα άδεια, και μετά τα ξαναελέγχει ο προιστάμενος πρίν υπογράψει. Που το κακό? Ίσα ίσα που ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λάθους, κάτι που είναι καλό πρώτα από όλα για τον πολίτη!
ps
Αν συνυπολογίσω το χρόνο που έχασα για να συμπληρώσω την άδεια, την υπεύθυνη δήλωση, για το παράβολο και για την ουρά στο φωτοτυπικό, τότε σίγουρα έφαγα παραπάνω από 1 ώρα :)
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
HighFidelity
Στο μηχανολογικό της Πάτρας πριν 2.5 μήνες που αγόρασα το stilo. Το παράβολο βέβαια το είχα προμηθευτεί πρίν πάω, και έτσι δεν καθυστέρησα. Στο θέμα του φακέλου το τοπικό μηχανολογικό είναι πιό ευέλικτο, με το που δίνεις στο γκισέ τα χαρτιά, αυτός που τα ετοιμάζει ζητάει επιτόπου από τον υπάλληλο του αρχείου το φάκελο. Όσο τσεκάριζε τα χαρτιά ο υπάλληλος, με είχε στείλει ήδη να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου. Περίμενα λιγάκι, και μόλις ετοίμασαν την νέα άδεια μου έδωσαν στο χέρι το φάκελο για να τον πάω στον προιστάμενο στο απέναντι γραφείο να την υπογράψει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά υπολογίζω πως δεν έκανα πάνω από 5'.
Τώρα όσο για το "3 υπάλληλοι για μια μεταβίβαση", εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ σωστό. Με αυτό το τρόπο τριπλοτσεκάρονται τα χαρτιά, πρώτα τα ελέγχει ο υπάλληλος στο γκισέ, μετά τα ελέγχει ο υπάλληλος που εκδίδει/εκτυπώνει τη νέα άδεια, και μετά τα ξαναελέγχει ο προιστάμενος πρίν υπογράψει. Που το κακό? Ίσα ίσα που ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λάθους, κάτι που είναι καλό πρώτα από όλα για τον πολίτη!
ps
Αν συνυπολογίσω το χρόνο που έχασα για να συμπληρώσω την άδεια, την υπεύθυνη δήλωση, για το παράβολο και για την ουρά στο φωτοτυπικό, τότε σίγουρα έφαγα παραπάνω από 1 ώρα :)
Άρα παρ'όλο που λες ότι είναι εύκολη διαδικάσία έχει κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις.:)
Νομίζω πλέον επειδή έχουμε μάθει σε πολύ μεγαλύτερες ταλαιπωρίες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η μεταβίβαση μας φαίνεται τίποτα.
Ακόμα και αυτό που λες, να πάρεις παράβολα απο εφορία, να πας στο μηχανολογικό μετά, να κάνεις υπεύθυνη δήλωση, να πας για πρωτόκολλο, να βγάλεις φωτοτυπίες, να ετοιμάσουν τη νέα άδεια, να την υπογράψει ο υπεύθυνος.....................
Όλο αυτό δεν σου φαίνεται κάπως?:rolleyes:
Ξαναλέω απλό λες ότι είναι γιατί άλλες υπηρεσίες σε βγάζουν τη πίστη για να σε εξυπηρετήσουν.
Όπως και να έχει έστω και αυτό είναι γραφειοκρατεία...
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
canonis
Άρα παρ'όλο που λες ότι είναι εύκολη διαδικάσία έχει κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις.:)
Νομίζω πλέον επειδή έχουμε μάθει σε πολύ μεγαλύτερες ταλαιπωρίες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η μεταβίβαση μας φαίνεται τίποτα.
Ακόμα και αυτό που λες, να πάρεις παράβολα απο εφορία, να πας στο μηχανολογικό μετά, να κάνεις υπεύθυνη δήλωση, να πας για πρωτόκολλο, να βγάλεις φωτοτυπίες, να ετοιμάσουν τη νέα άδεια, να την υπογράψει ο υπεύθυνος.....................
Όλο αυτό δεν σου φαίνεται κάπως?:rolleyes:
Ξαναλέω απλό λες ότι είναι γιατί άλλες υπηρεσίες σε βγάζουν τη πίστη για να σε εξυπηρετήσουν.
Όπως και να έχει έστω και αυτό είναι γραφειοκρατεία...
Σίγουρα η μεταβίβαση αυτοκινήτου δεν γίνεται απλά κουνώντας το δαχτυλάκι, έχει κάποια διαδικασία(την οποία την έχουμε αναλύσει παραπάνω με λεπτομέρειες). Το θέμα όμως είναι να δούμε κατά πόσο είναι γραφειοκρατική αυτή ή διαδικασία. Το κατά πόσο επιβαρύνεται με ενέργειες και δικαιολογητικά που δεν έχουν καμμιά χρησιμότητα, αλλά μας τρώνε χρόνο και κυρίως μας κάνουν τα νεύρα κουρέλια! Εγώ προσωπικά αυτό αντιλαμβάνομαι σαν γραφειοκρατία, και όχι το αν η διαδικασία αυτή μου φάει 5 λεπτά ή μια ώρα.
Στην ουσία τώρα, τι ακριβώς από όλη τη διαδικασία σου φαίνεται "κάπως"? Τι ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία σου φαίνεται περιττό? Το παράδειγμα πάντως που έδωσες για τη μεταβίβαση στη Vicroads μάλλον προς αποφυγή είναι και όχι προς μίμηση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπες πως πούλησες ένα αυτοκίνητο που δεν σου ανήκε καν! Χίλιες φορές καλύτερα να χάσω μιά ημέρα για να κάνω μια μεταβίβαση, παρά να υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθεί το αμάξι μου εν αγνοία μου :D
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
HighFidelity
Σίγουρα η μεταβίβαση αυτοκινήτου δεν γίνεται απλά κουνώντας το δαχτυλάκι, έχει κάποια διαδικασία(την οποία την έχουμε αναλύσει παραπάνω με λεπτομέρειες). Το θέμα όμως είναι να δούμε κατά πόσο είναι γραφειοκρατική αυτή ή διαδικασία. Το κατά πόσο επιβαρύνεται με ενέργειες και δικαιολογητικά που δεν έχουν καμμιά χρησιμότητα, αλλά μας τρώνε χρόνο και κυρίως μας κάνουν τα νεύρα κουρέλια! Εγώ προσωπικά αυτό αντιλαμβάνομαι σαν γραφειοκρατία, και όχι το αν η διαδικασία αυτή μου φάει 5 λεπτά ή μια ώρα.
Στην ουσία τώρα, τι ακριβώς από όλη τη διαδικασία σου φαίνεται "κάπως"? Τι ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία σου φαίνεται περιττό? Το παράδειγμα πάντως που έδωσες για τη μεταβίβαση στη Vicroads μάλλον προς αποφυγή είναι και όχι προς μίμηση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπες πως πούλησες ένα αυτοκίνητο που δεν σου ανήκε καν! Χίλιες φορές καλύτερα να χάσω μιά ημέρα για να κάνω μια μεταβίβαση, παρά να υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθεί το αμάξι μου εν αγνοία μου :D
Περιττό μου φαίνεται να παω στην εφορία να πάρω τα παράβολα.
Ας πλήρωνα στην αστυνομία ή στο μηχανολογικό ή εκεί τελος πάντων που θα γινόταν αυτή η διαδικασία.
Και δε μ'αρέσει που θα πρέπει να πάω σε τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους για να γίνει η δουλειά μου.....
Μπορεί έτσι να νομίζουμε ότι είναι το σωστό αλλά δεν ειμαί εγω αυτός που θα το κρίνω.
Απλά σου λέω πως δε μου αρέσει να χαραμίζω το χρόνο μου πηγαίνοντας εδώ και εκεί...:)
ΑΛΛΑ
Ναι... Και εγώ που το σκέφτομαι απορώ για τα Vicroads!
Ενώ ζητουσαν πληρεξούσιο απο το τηλέφωνο όταν τους πήρα για πληροφορίες (και αναγκάστικα και μετέφρασα το ελληνικό πληρεξούσιο που εχω για $300), πηγαίνοντας εκεί δεν μου ζήτησαν τίποτα απο τα στοιχεία μου.
Έβαλα όλα τα στοιχεία του πατέρα μου και έκανα την υπογραφή του στη φόρμα/έντυπο και τελείωσε.
Παντώς δε νομίζω να μπορούν να πουλήσουν αυτοκίνητο εν αγνοία του ιδιοκτήτη... (αν και τώρα που το σκέφτομαι:rolleyes: ο καθένας που έχει πρόσβαση σε κάποιο αυτοκίνητο μπορεί να το κάνει αυτό)!
ΔΕ ΞΕΡΩ!!!:)
Φανταστείτε πόσο απλή θα ήταν η διαδικασία αν όλα τα στοιχεία ήταν περασμένα σε μια on line βάση δεδομένων. Θα πηγαιναν πωλητης-αγοραστής με ταυτότητα θα φαινόταν στα στοιχεια του οχηματος στη βάση αν είναι <καθαρο> από παρακρατηση θα εκτυπώνοταν η φόρμα μεταβίβασης θα υπογράφονταν τέλος και με μόνο ένα υπάλληλο.
η ελλαδα ποτε δεν πεθαινει!
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
Stilatos
ρε παιδια εγω απλως πηγα στην αντιπροσωπια που το αγορασα και μου δωσανε χαρτια οτι το εχω ξεπληρωσει και με αυτα τα χαρτια πηγα κεπ και μου βγαλανε καινουργια αδεια χωρις την παρακρατηςη.
έτσι έκανα κι εγώ, με τη διαφορά ότι μου το στείλανε το ....ξοφλόχαρτο, μαζί και με ένα ΦΕΚ που λέει κάτι για την αντιπροσωπία (αν θυμάμαι καλά). Τα υπόλοιπα τα έκανε το ΚΕΠ - πήρε μερικές εβδομάδες πάντως (ή έγινε ΄γρήγορα αλλα αργησα να το παρω.. δε θυμάμαι)
Αν δεν περαστούν όλα σε databases και δε δικτυωθούν όλα τα υποσυστήματα και οι υπο-υπηρεσίες, ξεχάστε τα τα Σουηδικά και τα Αυστραλέζικα σκηνικά. This is Sparta!
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
canonis
Περιττό μου φαίνεται να παω στην εφορία να πάρω τα παράβολα.
Ας πλήρωνα στην αστυνομία ή στο μηχανολογικό ή εκεί τελος πάντων που θα γινόταν αυτή η διαδικασία.
Και δε μ'αρέσει που θα πρέπει να πάω σε τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους για να γίνει η δουλειά μου.....
Μπορεί έτσι να νομίζουμε ότι είναι το σωστό αλλά δεν ειμαί εγω αυτός που θα το κρίνω.
Απλά σου λέω πως δε μου αρέσει να χαραμίζω το χρόνο μου πηγαίνοντας εδώ και εκεί...:)
Βασικά το παράβολο δεν το παίρνεις από την εφορία, αλλά από την alpha bank(έχει τεράστια διαφορά, κάθε φορά που μπαίνω στην εφορία βγάζω σπυράκια, ενώ από την τράπεζα εξέρχομαι υγιής :P). Έχεις δίκιο όμως θα βόλευε περισσότερο να το πληρώνουμε στο μηχανολογικό. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι και τόσο τρομερό...
Τώρα ούτε και σε μένα αρέσει να έρχομαι σε επαφή με 3 διαφορετικούς υπαλλήλους, αλλά όπως είπα και πρίν είναι θέμα ευελιξίας! Κανονικά ο υπάλληλος που ετοιμάζει τα χαρτιά πρέπει να φωνάξει τον κλητήρα για να πάει να ζητήσει το φάκελο από τον υπάλληλο στο αρχείο, μετά να πάει να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, μετά να πάει το φάκελο στις εκτυπώσεις, να πάει να πάρει υπογραφή από τον προιστάμενο κτλπ. Στην πράξη όμως αυτή η γραφειοκρατία παρακάμπτεται με το να πηγαίνεις ο ίδιος για να πάρεις πρωτόκολλο και υπογραφή από τον προιστάμενο, και έτσι τελειώνεις πολύ πιό γρήγορα.
Πάντως σε γενικές γραμμές η γραφειοκρατία για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου έχει μειωθεί στο ελάχιστο την τελευταία δεκαετία. Πιό πρίν η μεταβίβαση γινόταν στην εφορία(και ειδικότερα ΜΟΝΟ στην εφορία που ανήκε ο πωλητής). Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εύρεση του φακέλου του αυτοκινήτου γιατί ο φάκελος ακολουθούσε πάντα το νέο ιδιοκτήτη(κινούμενο αρχείο δλδ). Τώρα πλέον έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, κανένας φάκελος δεν έχει λόγο να μετακινηθεί, όλα τα στοιχεία του φακέλου υπάρχουν μέσα στο taxis. Η μεταβίβαση πλέον γίνεται στο μηχανολογικό(σε οποιοδήποτε), η φορολογική ενημερότητα βεβαιώνεται πλέον μέσω του taxis κτλπ. Το τέρας της γραφειοκρατίας δεν πέθανε, αλλά τουλάχιστον είναι πληγωμένο :D
Αφού υπάρχει πρόοδος πάλι καλά να λέμε!!!
Όταν κάνουμε μεταβίβαση χρειάζεται ή όχι υπεύθυνη δήλωση απο τον αγοραστή και πωλητή ότι πουλήθηκε τόσο και αγοράστηκε τόσο αντίστοιχα ώστε να την επισυνάψεις στην φορολογική δήλωση?
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
canonis
Αφού υπάρχει πρόοδος πάλι καλά να λέμε!!!
Όταν κάνουμε μεταβίβαση χρειάζεται ή όχι υπεύθυνη δήλωση απο τον αγοραστή και πωλητή ότι πουλήθηκε τόσο και αγοράστηκε τόσο αντίστοιχα ώστε να την επισυνάψεις στην φορολογική δήλωση?
Στο μόνο που δεν βλέπω πρόοδο, είναι η αντιμετώπιση των πολιτών από τους δημοσίους υπαλλήλους lol
Μεταξύ ιδιωτών ναι χρειάζεται, άν δεν υπάρχει τιμολόγιο τότε ανταλλάσουν δηλώσεις αγοραστής και πωλητής.