Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Παιδιά έχετε να μου προτείνετε τίποτα ποια έχετε τι πρέπει να προσέξω για πείτε καμιά τιμή.
http://www.plaisio.gr/images/Products/Large/762326.gif
Megapixel 7.4
Ανάλυση 3072x2304
Οπτικό Zoom 3x
Ψηφιακό Zoom 6x
Οθόνη 2.0''
Μνήμη MEMORY STICK 32MB
Εγγραφή Video NAI, ME HXO
Ελάχιστη Εστιακή Απόσταση 30cm
Μπαταρία Li-Ion
Βάρος 144gr
Διαστάσεις 104 x 51.5 x 27.9 mm
Ταχύτητα Διαφράγματος F 2.8 - 4.2
Εύρος Φακού 38 - 114 mm
Για αυτήν εδώ τι λέτε η ποιο φτηνή με τα περισσότερα pixel.
Re: Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο verone
Παιδιά έχετε να μου προτείνετε τίποτα ποια έχετε τι πρέπει να προσέξω για πείτε καμιά τιμή.
Γενικές Πληροφορίες
Με 5 MegaPixels (MP) τυπώνεις μέχρι και Α3 μέγεθος (2 Α4 δίπλα-δίπλα) με πολύ καλή ποιότητα. Ακόμα και με 4 MP θα είσαι ικανοποιημένος (τυπώνεις άνετα A4).
Συνήθως οι μηχανές για τον πολύ κόσμο έχουν οπτική μεγένθυση μέχρι 3x ή 4x το οποίο είναι αποδεκτό. Αν πας σε μεγαλύτερο οπτικό zoom εκτός του ότι μεγαλώνει γενικά η μηχανή (αν σε απασχολεί το μέγεθος) είναι δύσκολο να την χειριστείς εκτός κι αν έχει σταθεροποιητή (σύστημα που κανει απόσβεση στο κούνημα που γίνεται όταν πατάς το κουμπί) ή χρησιμοποιείς τρίποδα. Έτσι όμως οδεύεις προς στην επαγγελματική κατηγορία (μηχανές digital SLR) σε κατηγορίες τιμών των 1000€.
Σημαντικό ζήτημα είναι η παροχή ρεύματος και η μνήμη. Αν δεν έχεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αργά ή γρήγορα θα εκτοξεύσεις το κόστος χρήσης σε μεγάλα ύψη. Έχω μία Canon A95 η οποία παίρνει απλές ΑΑΑ μπαταρίες. Προφανώς αγόρασα επαναφορτιζόμενες μεγάλης χωρητικότητας και ταχυφορτιστή (τις φορτίζει σε 3 ώρες περίπου - οι αργοί κάνουν και 10 ώρες). είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Με λογική χρήση βγάζω μία μέρα εκδρομής με έντονη χρήση (~50photos). Συνήθως έχω και μια τετράδα αλκαλικές στο Stilo για παν ενδεχόμενο αλλά σπάνια χρειάζονται. Το βράδυ εννοείται ότι επαναφορτίζω (ή και στο Stilo με adaptora). Πολλές μηχανές βέβαια έχουν επαναφορτιζόμενες όπως στα κινητά.
Όσο για μνήμη, αυτή που συνοδεύει συνήθως τις μηχανές (16 ή 32 ΜΒ) δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Για 4αρα ή 5αρα μηχανή δες 256ΜΒ που χαράει γύρω στις 100+ photos σε μεγάλη ανάλυση (γύρω στο 2000x1500 στα 180dpi). Αν σκοπευεις να βγάζεις πολλές τότε σε μεγάλες εκδρομές (π.χ. 4 μέρες ή εβδομάδα) τα 256 δεν φτάνουν εκτός αν μπορέις να τις αδειάσεις σε κανένα PC.
Τις ψηφιακές φωτό μπορείς να τις πας σε φωτογράφο να στις τυπώσει σε φωτογραφικό χαρτί ή να τις τυπώσεις μόνος σου σε εκτυπωτή (το δεύτερο κοστίζει - οι εκτυπωτές είναι σχετικά φτηνοί αλλά τα μελάνια και τα ειδικά χαρτιά είναι ακριβά). Οι φωτογράφοι χρεώνουν περίπου 25 λεπτά για μέγεθος 15x10 (το συνηθησμένο μέγεθος).
Γενικά αν δεν σκοπεύεις να τυπώσεις και τις θες μόνο ηλεκτρονικα (πρέπει να έχεις Η/Υ βέβαια) τότε μια 4αρα (ίσως και 3αρα) θα σε καλύψει. Οι 5αρες είναι καλύτερα αν θες να τις πειράζεις στο Photoshop. Πανω από 5αρες, για απλό χρήστη, νομίζω είναι πεταμένα λεφτά. Άσε που θες και περισσότερη μνήμη (512ΜΒ).
Για τιμές εξαρτάται από τι θα πάρεις. Γύρω στα 200€ οι 3αρες, γύρω στα 250- οι 4αρες, γύρω στα 300+ οι 5αρες. Αναφέρομαι σε μηχανές χωρίς ενσωματομένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Για φορτιστή και μνήμη υπολόγισε γύρω στα 80€ επιπλέον.
Από μάρκες, οι περισσότερο δημοφιλείς είναι η Canon και η Sony. Το καλό είναι ότι σχεδόν όλες οι μηχανές έχουν αυτόματη λειτουργεια (σημαδεύεις και τραβας) αλλά και manual που αν κατέχεις λίγο έχει περισσότερο ενδιαφέρον.
αυτα.
Για καλυτερη ενημέρωση και μοντέλα δες κανένα site e-shop. Εγώ την πήρα (Canon A95) απο το www.pixmania.com τον 11/2004 με 400euro + 20Courier και την είχα στα χέρια σε <48ώρες. Σε Ελλάδα θα μοπυ έβγαινε κάπου στα 480euro. Βέβαια σήμερα η διαφορά τιμών δεν είναι τόσο μεγάλη. Δες και στο ΠΛΑΙΣΙΟ http://www.plaisio.gr/IWCatSectionVi...;Catalog_Id=15 για τιμές.
Επίσης για σύγκριση, άπεχτο site είναι το http://www.pricegrabber.com/home_catpage.php/catzero=76 μόνο που είναι USA και έχει τιμές σε $ που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τις ευρωπαϊκές (είναι πολυ΄φτηνότερα εκεί τα καλούδια).
μπαμπη προσεχε που κανεις ποστ αντι να τα βαζεις χημα στο off-topic πρεπει να μπει αυτο
Neuromancer σε ευχαριστώ πολύ καλή η βοήθεια σου.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Stilatos
μπαμπη προσεχε που κανεις ποστ αντι να τα βαζεις χημα στο off-topic πρεπει να μπει αυτο
Ουπς συγνώμη παντελή λάθος.