Discovery Channel and National Geographic/ Η άλλη Ελλάδα
Χάζευα χαλαρά στο Discovery για το όραµα της κατασκευής της γέφυρας στο Βερίγγειο πορθµό, που θα ενώσει την Ασία µε την Αµερική. Εξηγούσε ο παρουσιαστής πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό λόγω ßάθους, µήκους και σεισµικότητας. Κι εκεί που µας είχε πείσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευασθεί λέει : "Η λύση σε αυτά τα προßλήµατα έχει ßρεθεί στην άλλη µεριά της γης. Στην Ελλάδα! ".
Τ' αυτιά µου τεντώθηκαν και το µυαλό µου προσπαθούσε να επεξεργασθεί αυτό που άκουσα. Κι εκεί που νόµιζα ότι είχα παρακούσει, να και το ßίντεο: Πανοραµικά από ελικόπτερο ο Κορινθιακός κόλπος και η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Ακολούθησε ένα ηµίωρο όπου περιέγραφε τις παγκόσµιες καινοτοµίες της κατασκευής της. Όχι µόνο ότι είναι η µακρύτερη καλωδιακή γέφυρα στον κόσµο, ότι έχει τους µεγαλύτερους πυλώνες αλλά ότι και οι µέθοδοι που χρησιµοποιήθηκαν για την κατασκευή της έγιναν σχολή για τις γέφυρες του µέλλοντος. Άκουγα και έßλεπα άναυδος...
Έτρεξα στο ελληνικό site για να δω µε λεπτοµέρεια όλα αυτά τα υπέροχα που είδα στην ξένη εκποµπή και διαßάζω: "Το έργο αυτό το εµπνεύσθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης…". Και κάτω δεξιά γράφει: "Το site είναι υπό κατασκευή"!... (Σ.σ.:Γιατί, Χαρίλαε µου, δεν εµπνεύσθηκες και site και ßίντεο;...).
Δεν πέρασαν πολλές ηµέρες και τι ßλέπω;... Το National Georgaphic να αφιερώνει µια ώρα εκποµπή για τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου!
Βλέπω στο internet ότι επιτροπή µηχανικών στις ΗΠΑ την έχρισε ως "το µεγαλύτερο µηχανολογικό επίτευγµα του 2005"... Βραßείο που -από το 1960- δεν πήρε ποτέ µη αµερικανική κατασκευή... Αυτά λένε οι ξένοι. Εµείς, τι λέµε;.. Τίποτε... Σα να µην υπάρχει... Ένα έργο που θαυµάζει όλος ο κόσµος, που θα µπορούσε να γίνει σύµßολο της συνέχειας ανάµεσα στα αρχαία και νέα ελληνικά µνηµεία και σηµείο αναφοράς και για τον τουρισµό, προßάλλεται µόνο όταν υπάρχει θέµα αύξησης των διοδίων... Μια ßασίλισσα χωρίς ßασίλειο...
Το ίδιο απόγευµα πήγα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα για να µάθω τότε ότι ßρίσκοµαι "στο µεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισµένο ψηφιακό Πλανητάριο στο κόσµο"..! "Σκέψου, είπα µέσα µου, να είχε κάτι τέτοιο µια άλλη χώρα... Θα το είχε µάθει όλος ο κόσµος"…
Και σα να µην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η χαριστική ßολή:
Διαßάζω ότι "Μ' ένα έργο-σταθµό στην ιστορία του κλασικού µπαλέτου, τη "Λίµνη των Κύκνων", εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μπάντµιντον Θίατερ, το µεγαλύτερο υπερσύγχρονο πολυτελές θέατρο διεθνών προδιαγραφών και χωρητικότητας 2.400 θέσεων"...
Αυτά ανακάλυψα παρεπιπτόντως κι, επίσης, παρεµπιπτόντως αναρωτήθηκα: Πόσα άλλα τέτοια επιτεύγµατα έχουµε, που -είτε επιµελώς είτε από αµέλεια- χαµηλώνουµε;.. Γιατί µας κρύßουν αυτή την Ελλάδα;.. Γιατί µας σερßίρουν µόνο την κακοµοιριά και τη µιζέρια για τη χώρα µας;.. Μόνο πόσο ακρίßηνε το αγγουράκι πρέπει να µαθαίνουµε;.. Και να βλέπουμε τα παρτάλια, που καταλαμβάνουν, κλείνουν δρόμους και σπάνε Πανεπιστήμια;..
Απάντηση: Discovery Channel and National Geographic/ Η άλλη Ελλάδα
μα αμα δεις στο national geographic εχουνε κανει κανονικα documentary για την γεφυρα ριου αντιριου που ειναι η μεγαλυτερη γεφυρα τετοιου τυπου και ειναι ενα απο τα πιο θαυμαστα τεχνολογικα εργα στον κοσμο λογο του προβληματος με σεισμους και με λασπωδες και σαθρο εδαφος στον πυθμενα. Μαλιστα πολλοι μπορει να μην το ξερουνε αλλα καθε μερα ενας ελενχει την γεφυρα και μετα ξαναελενχει ξανα μια διαδικασια που απαιτει περιπου εναν χρονο.
Εδω στα σπατα στο αεροδρομιο θεωρειται ενα απο τα καλυτερα αεροδρομια σε ολο τον κοσμο.
Δεν το είχα ξαναδεί κι εξεπλάγην...
http://channel.nationalgeographic.co.../episodes.html
koita edo sto telos telos na deis einai mia ora dokimanter mono gia to rion andirion
Το είδα... Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η θεματολογία τους!
Τελικά, αξίζει να έχεις δορυφορική tv για κανάλια σαν το Natl Geographic, το Discοvery Chnl, το History Chanl ή to Animal Planet.
Πιστεψε με το καλυτερο που εκανα δεν μπορω να δω καν νορμαλ τηλεοραση ειναι αηδια. Αγαπημενα μου καναλια? Discovery Channel, National Geographic, History Channel
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
BravoTwoZero
Τ
Τελικά, αξίζει να έχεις δορυφορική tv για κανάλια σαν το Natl Geographic, το Discοvery Chnl, το History Chanl ή to Animal Planet.
Ναι είναι άπαιχτα εγώ αμα δεν βάλω το Natl Geographic κάθε βράδυ να δώ πίθηκους και ελέφαντες να πη..ντε δεν με με πιάνει ύπνος!!!! :P
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
DontMKsense
Ναι είναι άπαιχτα εγώ αμα δεν βάλω το Natl Geographic κάθε βράδυ να δώ πίθηκους και ελέφαντες να πη..ντε δεν με με πιάνει ύπνος!!!! :P
Καθόλου παράξενο...
animal planet ειναι αυτο ρε μιτσο :P καλα αυτο κανεις ρε συ να σε πιασει υπνος? χαχαχα
Είχα δει στο site της γέφυρας Ριο-Αντίριο ένα φοβερό flashάκι με τη διαδικασία που στήθηκαν οι πυλώνες και έπαθα πλάκα. Φτιάξανε την βάση στην ακτή σχεδόν, την ρυμούλκησαν στην τελική της θέση και μετά τη χτίσανε εκεί. Καθώς χτίζανε κάθε πυλώνα, με το πρόσθετο βάρος η υπό κατασκευή κολώνα κατέβαινε σιγά-σιγά μέχρι που κάθησε στον βυθό (στον οποίο παρεπιπτώντως ειχαν καρφώσει από πριν μεταλικές νομίζω στήλες για να τον ενισχύσουν. Απίστευτα πράγματα! Βγάζω το καπέλο στους μηχανικούς (Γάλλοι νομίζω ?)
ναι γαλλικη εταιρια. εμενα αυτο που μου εκανε τεραστια εντυπωση ειναι οι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ αναρτησεις που εχουνε βαλει καθε 30 μετρα που ειναι σταθεροι αλλα μετα απο καποιο σημειο οταν το φορτιο ειναι τεραστιο σπαει μια ασφαλεια μεσα τους και τους σταθεροποιει σαν αναρτηση αυτοκινητου(παραδειγμα σε σεισμο)
Εγω το 2005 την περνουσα την γεφυρα με το καραβι επι 6 μηνες απο την επιφανεια της θαλασσας, ηταν τρομερο, καταπληκτικο, φανταστικο το θεαμα.. Επισης οσοι φυγαμε Παρασκευη πρωι για Μετσοβο πηγαμε απο κατω και περασα και για πρωτη φορα οδικως την γεφυρα.. αλλο να σας το διηγουμε και αλλο να το ζησετε σαν εμπειρια..
Οποιος δεν εχει περασει ας το κανονισει με κανα tour ειτε για διακοπες καλοκαιρι ειτε σε συνδιασμο με καποια δουλεια και να περασει την γεφυρα._
Ωστοσο την κατασκευη της γεφυρας την παρακολουθουσα τυχαια απο το 2002, οπου κατα διαστηματα συχνα κατεβαινα Πατρα και με μια παρεα βολταραμε τακτικα στο Ριο και χαζευα με τις ωρες την διαδικασια κομματι-κομματι της κατασκευης της και με τα μετρα που επαιρναν οι Γαλλοι βημα-βημα. Τελεια εμπειρια._ Τελειο εργο._ Τελειο Αξιοθεατο._
GREECE FOR EVER ! ! !