PDA

Επιστροφή στο Forum : PC Masters τα φώτα σας!

teo
11-04-15, 10:42
Αδέρφια έχω ένα θεματάκι με το netbook μου εδώ και μερικές μέρες, το οποίο δεν μπορώ να εξηγήσω, άρα ούτε και να λύσω.
Είναι ένα Asus Eee PC 1000H με Windows XP SP3, του οποίου η βασική χρήση είναι κατεβαστήρι και Internet από όλα τα μέλη της οικογένειας (aka "δεν κλείνει ποτέ").

Τα συμπτώματα:
Πλέον έχει αρχίσει να lagάρει άσχημα (ούτε το mouse cursor δεν κινείται με ευκολία) κάθε φορά που πιέζεται έστω και λίγο.
Να εξηγήσω το "πιέζεται":
- Κατά την εκκίνηση των Windows. Ο startup sound παίζει διακεκομμένα.
- Κατά τη διάρκεια ανοίγματος εφαρμογής πχ από το να ανοίξεις το "Ο Υπολογιστής Μου" ή να ανοίξεις τον Chrome. Μόνο κατά τη διάρκεια όμως, πριν και μετά είναι κομπλέ.
- Κατά τη διαγραφή ενός μεγάλου αρχείου
- Κατά τη μετακίνηση ενός αρχείου. Για παράδειγμα όταν θέλω να περάσω μια ταινία σε έναν σκληρό η οποία θα έκανε 5-10 λεπτά, πλέον κάνει 60-70 λεπτά. Φυσικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο ταυτόχρονα.
- Κατά την εργασία ενός προγράμματος πχ κατά την ανασυγκρότηση.

Τι έχω προσπαθήσει:
- Αφαίρεση, καθαρισμός και επανατοποθέτηση όλων των προσβάσιμων components πχ σκληρός δίσκος, μνήμη RAM κλπ.
- Εκκίνηση σε safe mode, όμως περιέργως το πρόβλημα το συνεχίζει και εκεί.
- Διαγραφή cache των εφαρμογών.
- Check disk.
- Ανασυγκρότηση δίσκου αρκετές φορές. Τα fragmented files δεν πέφτουν ποτέ κάτω από το 55%.
- Έλεγχος για ιούς.
- Απελευθέρωση χώρου στον σκληρό δίσκο (πλέον είναι πάνω από 30% free).

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε αποτέλεσμα. Κατά την εκκίνηση του προβλήματος δεν έγινε καμία αλλαγή στο netbook (εγκατάσταση προγράμματος,ενημέρωσης ή driver πχ).

Θα προχωρούσα άμεσα σε format, αλλά προσπαθώ να το αποφύγω γιατί θέλω περίπου μία ολόκληρη μέρα για να κάνω backup τα αρχεία μου σε σκληρό με τις ταχύτητες που πιάνει τώρα. Αν δεν αλλάξει κάτι όμως δεν μου μένει άλλη επιλογή.

Ακούω τις γνώμες σας!

ioannidis
11-04-15, 10:50
Υπάρχει μια ρύθμιση για τον IDE controller που γίνεται μέσα από το device manager. Δυστυχώς είμαι εκτός και δεν μπορώ να το δω πώς ακριβώς είναι.
Κάτι τέτοια μου είχε κάνει και μένα παλιά ένα XP.

ammoulianiotis
11-04-15, 12:46
Εγω θα αρχιζα το back up απο χθες...
Πιστευω καλυτερα format για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο αλλα και παλι δεν ειμαι ο pc master που τα γνωριζει ολα τελεια!

teo
11-04-15, 15:51
Thanks Μιχάλη, δεν βιάζομαι! Όποτε το βρεις μου λες. :)

Σόφο αυτό σκεφτόμουν κι εγώ αλλά λέω ας του δώσω μια ευκαιρία να το παλέψω. Συν του ότι μ'αρέσουν λίγο αυτές οι προκλήσεις (aka μαζόχα)!

akis_thess
11-04-15, 16:44
Δοκίμασε και το Advanced SystemCare από την Iobit key για ενεργοποίηση θα βρείς σίγουρα με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.Αν φτάσεις για να το κάνεις φορματ και υπάρχει ακόμα το recovery partition είναι ακόμα πιο εύκολη διαδικασία.

jason
11-04-15, 16:59
Προσπάθησε ( αν δεν το έχεις ήδη κάνει ) , την επαναφορά συστήματος σε προηγούμενη κατάσταση , αν θυμάσαι περίπου πότε λειτουργούσε σωστά../..τα συμπτώματα που αναφέρεις "οδηγούν" σε πολλά συμπεράσματα που αν αρχίσουμε να τα λέμε περισσότερο θα σε μπερδέψουν../..στα notebook πάντως αυτό σηνήθως συμβαίνει όταν αρχίζει να τα "ψιλοπαίζει" κάποιο απο τα module της μνήμης ../..καλά "ξεμπερδέματα" !!!!...

P/s../..το service pack 3 πότε το πέρασες ???...είναι ξέρεις γενικά "πολύ βαρύ φορτίο" ιδιαίτερα για σχετικά πιο παλιά μηχανάκια...

teo
11-04-15, 17:57
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!

Άκη το Advanced SystemCare τι κάνει; Σε ρωτάω γιατί η διαδικασία downloading-install-process μπορεί και να μου πάρει ώρες έτσι όπως πάει!

Jason θα το δοκιμάσω φίλε, αν και μέχρι τώρα ποτέ και πουθενά δεν ολοκλήρωσα επαναφορά συστήματος (αλήθεια έχει δουλέψει σε κανέναν?). Κι εγώ ψιλιάστηκα τη μνήμη και ψάχνω την παλιά μου να την αντικαταστήσω καθώς την είχα αναβαθμίσει σε 2GB μόλις το πρωτοπήρα.
Το SP3 το πέρασε όταν είχε πρωτοβγει μόνο του από το windows update.

Aristovoulos
11-04-15, 19:45
Πριν αρχίσεις τα φορματ, ανοιξε τον device manager, πήγαινε στον σκληρό δίσκο και δες σε τι mode δουλεύει. Κανονικά πρέπει να είναι σε DMA if availiable και από κάτω π.χ. Ultra DMA 3. Αν δεν ισχύει άλλαξε το και reboot. Υπάρχει περίπτωση να μην το δεχτεί κατά την επανεκίνηση να στο ξαναλλάξει. Ψάξε λίγο στο google για προγραμματάκι που το επαναφέρει. Είναι μια χαζομάρα των XP που εμένα με ταλαιπώρησε πολύ καιρό. Καλή υπομονή και ψάξιμο

teo
11-04-15, 19:55
Ευχαριστώ για την απάντηση. Μόλις ελέγχθηκε φίλε μου και (δυστυχώς;..) είναι όντως όπως το είπες αρχικά. DMA if available και από κάτω Ultra DMA 5.

ammoulianiotis
11-04-15, 20:08
Θα μιλησετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ εσεις οι απο πανω;;;
Σαν κινεζικα με φαινονται ολα αυτα...!

teo
11-04-15, 20:14
Λοιπόν προς ενημέρωση όλων το πρόβλημα λύθηκε!

Έφταιγε η διεργασία wuauclt.exe η οποία ευθύνεται για τις αυτόματες ενημερώσεις των Windows. Η λύση ήταν η διαγραφή του directory αυτού:
C:/WINDOWS/SoftwareDistribution/DataStore και κατόπιν reboot.

To πρόβλημα προκλήθηκε από (τι άλλο) κάποια ενημέρωση των Windows. Τώρα το ποια ενημέρωση (καθώς η υποστήριξη για τα ΧΡ έχει σταματήσει) αυτό αποτελεί μυστήριο... :w00t:

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τις απαντήσεις σας!

ΥΓ:
Όποιος μπορεί παρακαλώ μια μετάφραση για τον γέροντα παραπάνω!!

ioannidis
11-04-15, 20:26
Aristovoule μπράβο! Αυτό έλεγα!

ntinosmg
11-04-15, 20:28
Mεταφραση:Χαλασε ο υπολογιστης του τεο.προταθηκαν καποιες λυσεις.τελικα φρεθηκε το σφαλμα και ο υπολογιστης δουλευει κανονικα. καταλαβες καρντασι?ταμαμ!!!!!

τελικα ο μονος (ασχετος)που του προτεινε να κοιταξει τη διαχειρηση εργασιων να δει τι τρεχει χωρις λογο εκει και να το σταματησει,ημουν ΕΓΩ!!!!!!!!!!!:metalo:

ammoulianiotis
11-04-15, 21:57
Ευχαριστω απο καρδιας τον αγαπητο Ντινο για τη μεταφραση!
Πραγματικα αυτα τα βαθια υπολογιστικα δεν τα κατεχω καθολου!!!

jason
12-04-15, 19:36
Τέλος καλό όλα καλά../..και με την επαναφορά συστήματος θα "ίσιωνε"../..έχε την υπόψιν σου μελλοντικά../..πλύ χρήσιμο "εργαλείο" , αρκεί να το έχεις ενεργοποιήσει../..και βέβαια ένα Acronis..όλα τα λεφτά !!!..:devil:...

teo
13-04-15, 00:08
Jason παίζει φίλε να ίσιωνε αν την ολοκλήρωνε ποτέ! Γιατί το προσπάθησα αλλά στην φάση της αντιγραφής αρχείων lagαρε τόσο πολύ που στο τέλος κόλλησε...

Μάθημα για όλους... Κλείστε τις αυτόματες ενημερώσεις των windows! Είναι η τέταρτη φορά που με βάζουν σε περιπέτειες.

jason
13-04-15, 11:01
Ξέχασα να σου πω αν χρειαστεί να κάνεις επαναφορά , να την κάνεις μέσα απο safe mode για να μη σου λαγκάρει..

..όσο για τα XP..."πάπαλα" οι ενημερώσεις , ανακοινώθηκε επίσημα απο Μicrosoft ότι δεν τα υποστηρίζει πλέον../..συνιστάται η χρήση ισχυρού antivirus γιατί πλέον είναι πολύ ευάλωτα..ξέφραγο αμπέλι δλδ. και κρίμα γιατί ήταν καλό και σταθερό λειτουργικό...

..όμως υπάρχει πάντως και η δυνατότητα μερικού update μέσω "τρίτων"....

teo
13-04-15, 11:40
Το θέμα είναι φίλε πως εμένα λάγκαρε ακόμα και σε safe mode όπως έγραψα και στο πρώτο post. Τουλάχιστον τέλος καλό όλα καλά! Αποφύγαμε και το format.

Στα ΧΡ όντως έχει σταματήσει η υποστήριξη και παρόλα αυτά παραμένουν ένα πολύ καλό λειτουργικό (ίσως το καλύτερο ever).

Η προσωπική μου γνώμη είναι απενεργοποίηση των ενημερώσεων από όλα τα Windows (XP,Vista,7 κλπ). Τόσα χρόνια δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιώδες πέραν από μεταφορικά μέσα για ιούς (εκτός από μερικά Service Packs).

ikaros80
16-04-15, 01:48
Αδέρφια βάλτε Linux να σας δει ο Θεός....,

teo
16-04-15, 15:13
Αδέρφια βάλτε Linux να σας δει ο Θεός....,

Δεν τρέχει το FES! :bleh:

jason
16-04-15, 18:05
Δεν τρέχει το FES! :bleh:

...και όχι μόνο Teo../..δεν τρέχει και αρκετά άλλα πργράμματα...

( έχω και linux - και win 7 - και win 8 - και xese mesa !!!)..

WIN XP Sp3 = σταθερή αξία ..."τρέχουν" τα ΠΑΝΤΑ !!!!...