-
Αποχη Απο Το Καπνισμα... Οδυσσεια Και Θριαμβος
Αρχισα να καπνιζω στα 17μου...
Ειμαι κοντα στα 34... Δηλαδη τα μισα Χρονια της Ζωης μου Ημουν Καπνιστης.
Αρχες Ιουνιου ειπα στο εαυτο μου Stop...
Και ετσι το Σταματησα... Ειμαι κοντα στον 1,5 μηνα τωρα που δεν το εχω βαλει στο στομα μου...
Και νιωθω πολυ καλα... Και πολυ Χαρουμενος που τα εχω καταφερει...
Οι εντυπωσεις...Τουλαχιστον στην δικη μου περιπτωση...
1η Μερα:
Δεν ειναι τοσο εντονο το αισθημα της αποχης απο τον καπνο οσον αφορα το σωμα... αλλα εμφανιζετε εντονα ψυχικα και κυριως στο χερι...
Μια αμηχανια σε καταβαλει και δεν μπορεις να συγκεντρωθεις... Νιωθεις λιγο αποσυντονισμενος... Συνεχεια το χερι κανει την κινηση για να το αναψει και αν αφαιρεθεις λιγο το εχασες...
Η λυση που δουλεψε για μενα ειναι ο πασσατεμπος... Πολυ θπορακι παιδια... εβγαλε αφτρες η γλωσσα μου απο το αλατι.
Επιπλεον Βοηθαει και το πολυ Νερο...
Τα καταφερα και δεν το αναψα.
Εντονες σωματικες αλλαγες δεν καταλαβα... Το ιδιο λαχανιασμα η ιδια γρηγορη κουραση...
Εγω το λεω 1ο προσωπικο Θριαμβο που δεν καπνισα για 24 ολοκληρες ωρες.
2η Μερα: Αρχιζουν να εμφανιζονται τα πρωτα συμπτωματα...
Αλλα ειναι καλα και αλλα κακα...
Θα ξεκινησω με τα κακα...
Ξηροστομια και λιγος Βηχας ειναι τα συμπτωματα τα σωματικα...
Ψυχικα εισαι ρακος... εχεις μονιμα στο μυαλο σου ανα τακτα χρονικα διαστηματα το τσιγαρο... φοβασαι να πιεις καφε, να φας, να γαμη%$^ς γιατι νομιζεις οτι η αισθηση της αποχης-εθισμου-εξαρτησης θα ειναι εντονοτερη μετα... Δεν ειναι ομως αληθεια πιστεψτε με.
Νευρικοτητα μεχρι τσακωμου και εντονη αυπνια κανουν την παρουσια τους το βραδυ...
Τα καλα τωρα...
Βελτιωνετε αποτομα και εντονα η γευση σου (το καταλαβαινεις εντονα στο Αλμυρο και στο Ξινο). Εκανα το κολπο που αναφερουν στο εξωτερικο... Βαλτε ενα κομματι λεμονι στην γλωσσα σας οσοι ειστε καπνιστες... θα καταλαβετε οτι ειναι ξινο... αν μετα απο 2 μερες αποχης απο το τσιγαρο ξανακανετε το ιδιο μπορει ακομα και να δακρυσουν τα ματια σας απο την εντονη γευση... Πραγματικα απιστευτο.
Επισης η οσφρηση βελτιωνετε το ιδιο εντονα...
Αυτα τα καλα συμπτωματα ειναι ικανα να αναπτερωσουν το ηθικο σου και να σε βοηθησουν να καταλαβεις οτι αυτο που κανεις πραγματικα αξιζει...
3η Μερα: Τα ιδια συπτωματα συνεχιζονται και και την τριτη μερα... Βεβαια ειχα πιο εντονη διαθεση για μασουλημα και ορεξη στο φουλ. Ετσι την επεσα στα φρουτα και στα ξηροκαρπια... Επισης το Νερο αποδειχτηκε σωτηριο... Πολυ νερο... και το κατρουλιο συννεφο....
Διαπιστωνεις ομως οτι το πρωι που ξυπνας δεν εχεις αυτες τους πονους στο λαιμο και στις αμυγδαλες απο τις κολλημενες βλεννες και δεν βρωμαει η αναπνοη σου...
Μεγαλη εντυπωση μου εκανε πως οταν ιδρωνα ο ιδρωτας μου μυριζε (μαλλον βρωμοκοπουσα) τσιγαριλα... Παρατηρησα οτι μου μυριζαν και οι αλλοι ( καπνιστες) συναδελφοι στην δουλεια... Αναρωτηθηκα και προβληματιστικα αν ετσι βρωμαγα και εγω πριν 3μερες σε αλλους που δεν καπνιζαν και κυριως στην γυναικα και στα παιδια μου...
Δευτερη εβδομαδα.
Ολα τα ασχημα σωματικα συμπτωματα εχουν εξαφανιστει... Βελτιωμενη αναπνοη, λιγοτερη κουραση, καθολου βηχας...
Και ειναι αποτελεσματα που τα βλεπεις πανω στον εαυτο σου μολις μια βδομαδα μετα και πραγματικα σε εκπλησουν.
Ψυχικα παραμενει εντονη η διαθεση του μυαλου να κανει ενα τσιγαρακι και καρφωνεσε εντονα στο τσιγαρο οταν καποιος εκει κοντα αναβει ενα.
Αλλα εκει ειναι και που σκεφτεσαι οτι ολα αυτα που κερδισα μεσα σε μια εβδομαδα αν κανω τωρα εστω και μιση τζουρα θα τα χασω...
Ειναι αυτο το προσωπικο στοιχημα που αγγελος που εχεις μεσα σου θα το παιζει μεχρι που ο διαβολακος που εχεις μεσα σου να βαρεθει να πονταρει...
Εκει που τα χρειαστικα πραγματικα...
ειχα ενα ατυχημα και εσπασα την φτερνα μου... (Μαλλον την διαλυσα και θα ειμαι αρκετο καιρο ακομα με πατεριτσες) ... Οι πονοι τα πρωτα 5 λεπτα ειναι σε κατασταση λυποθυμιας... ειπα σε καποιον γνωστο μου που ηταν εκει... "Δωσε μου ενα τσιγαρο γιατι θα πεθανω.... μου το εδωσε... εκανα την κινηση να το βαλω στο στομα και του το εδωσα πισω... λεγοντας του... Τι μαλακιες σου λεω.. αφου το εκοψα...
Μαλλον αφου δεν καπνισα τοτε με τετοιους πονους δεν θα ξανακαπνισω ποτε στην ζωη μου...
Δυστηχως υπαρχει ενας μύθος οτι ειναι δυσκολο να το κοψεις ο οποιος αποθαρυνει πολυ κοσμο απ’το να το κανει.
Με ελαχιστη ψυχικη δυναμη εχει γινει και νιωθεις υπεροχα... δοκιμαστε το.!
Σημερα... Ειμαι σε σημειο περηφανα πω οτι πλεον δεν το εχω αναγκη... ουτε στο μυαλο μου υπαρχει ουτε στο σωμα μου...
Μονο σκεψεις ερχονται αν τοσο που τις ρωτω σε ολους εσας που καπνιζετε...
Πως ηταν η ζωη σας πριν αρχισει το καπνισμα? Θυμαστε?
Πως ειναι οταν καπνιζεις γνωριζεις... Πως ειναι οταν δεν καπνιζεις ξερεις?
Παντως βλεποντας αλλους που καπνιζουν συνειδητοποιω μερα με την μερα οτι εχω (ως τωρα) καταφερει κατι πολυ σημαντικο που αυτοι δεν καταφεραν... Και αντι να τους ζηλευω που ανα τοσο αναβουν και ενα... Τους λυπαμαι.
-
Απάντηση: Αποχη Απο Το Καπνισμα... Οδυσσεια Και Θριαμβος
μπραβο γιωργο και εγω το εκοψα το δυσκολο ειναι οι τρεις- τεσσερις πρωτες μερες διοτι θες τσιγαρο αλλα σιγα σιγα καθαριζεται οργανισμος και μετα οταν σου μυριζει τσιγαρο το συχαινεσαι. Ασε που μετα σου ερχεται κανονικα πισω η αισθηση της γευσης και σου φαινονται ολα καλυτερα.
Ασε και σε κλαμπ να παω τωρα καταλαβαινω ποσο ασχημα ειναι οταν βρωμανε τα ρουχα τσιγαριλα.
Εγω πιστευω καλα κανουνε και θα το απαγορεψουνε απο παντου και ας εχουεν δικαιωματα οι καπνιστες. Σε αυτην την περιπτωση να πανε στα καπνιστηρια που θα ανοιξουνε διοτι δεν φταιμε να τα μυριζουμε.
Ολοι μπορουμε να το κοψουμε εγω το εκανα δυο φορες μια περσυ και δυστηχως το ξαναρχισα λογο καποιας στεναχωριας (χαζομαρα μου)που ειχα μετα αλλα το ξαναεκοψα παλι τωρα.
Αλλοι λενε οτι το χρειαζονται με τον καφε το πρωι, αλλοι μετα το sex, αλλοι μετα το φαι, εμενα απλως με πιανει τρελλα οταν παω εξω και πιω κανενα ποτηρακι παραπανω σε σπανιες περιπτωσεις παιρνω ενα τσιγαρο κανω μονο δυο τζουρες να μου φυγει και τελος το σβηνω.
-
Μπράβο και στους δύο και ποτέ ξανά. Εγώ δεν κάπνισα ποτέ μου. Ο πατέρας μου όμως ήταν καπνιστής από τα 16 του έως τα 56 του και μάλιστα με 2 έως 3 πακέτα καρέλια την ημέρα. Στα 56 λοιπόν αποφάσισε και το έκοψε ''μαχαίρι'' χωρίς να το ξαναρχίσει ποτέ ξανά. Στα 64 (8 χρόνια μετά) έκανε μία πολύ σοβαρή εγχείρηση, με όχι πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας και με σοβαρότερη αναμενόμενη επιπλοκή το πνευμονικό οίδημα. Παρόλα αυτά τα κατάφερε και οι γιατροί είπαν ότι οφείλεται στο ότι είχε κόψει το κάπνισμα αρκετά χρόνια, παρόλο που οι πνέυμονές του 8 χρόνια μετά, δεν ήταν εντελώς καθαροί. Σήμερα (11 χρόνια μετά την εγχείρηση) σε ηλικία 75 ετών ασκεί το επάγγελμα του αγρότη σε καθημερινή βάση, σκάβει, σηκώνει βάρη και είναι μια χαρά. Φίλοι μου δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κόψεις το κάπνισμα, ξέρω όμως ότι αν το κόψεις μορεί να είναι η αιτία να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα, οπότε σίγουρα αξίζει τον κόπο...
-
Αυτό που θα πω θα ακουστεί ακραίο αλλά "όταν καπνίζεις δεν έχεις ζωή " .Θες να παίξεις με το παιδί σου και μετά από 2 λεπτά σε έχει βγάλει νοκ-ουτ , θες να πας για καμία μπάλα με τα φιλαράκια σου και στα πρώτα 5 λεπτά έχεις βγει off ,και το χειρότερο είναι ότι χάνεις εν μέρει κάποιες βασικές σου αισθήσεις δεν μπορείς να χαρείς απλά και καθημερινά πράγματα ( ποτέ μου δεν ήμουνα καπνιστής αλλά όσοι ήταν πιστεύω συμφωνούνε)
Και μία ερώτηση στους προϊόν καπνιστές :
Παιδία άξιζε τόσες θυσίες το κάπνισμα ?
-
το καπνισμα ειναι μια μ@%^@κια και μιση και στο κατω κατω οποιος θελει να καπνισει να το κανει μονος του...εγω και ο καθενας δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να αναπνεουμε τον καπνο που αυτοι φουμαρουνε...
-
2 μέρες άντεξα μόνο....δυστυχώς...
-
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
face
2 μέρες άντεξα μόνο....δυστυχώς...
Ευκαιρία να σπάσεις το ρεκόρ σου...:)
-
το θέμα είναι ότι αφού έσπασα την αποχή στις 2 μέρες, μου ήρθε μία ζαλάδα και μία στομαχική διαταραχή άλλο πράμα...Είπα ότι τέρμα αυτό ήταν, αλλά στη συνέχεια έπεσα στο βούρκο πάλι...
-
Ένα χρόνο άντεξα και λόγω δυσάρεστων γεγονότων το ξανάρχισα...
Αν μου την βιδώσει πάλι μπορεί να το ξανακόψω.
Σε ένα χρόνο όμως είχα καταφέρει να πάρω και να χάσω 10 κιλάκια... Άσε που χρειάστηκε να κάνω και αποτοξίνωση και από τις μαστίχες (όχι νικοτίνης... τις απλές) :D
-
Παιδια μονο και μονο που δεν ξυπναω το πρωι με αυτον τον τσιγαροβηχα και αυτον τον λαιμο απο ξεραμενη βλεννα ητανε αρκετο να συνεχισω την προσπαθεια. Ενω καπνιζα συνεχεια εβηχα και με ειχανε ταυτισει ετσι. Ισως καποιοι παλοι θυμουνται απο παλιες συναντησεις. Το καταλαβα οταν ενας φιλος μου, μου ειπε οτι εκανε μπαμ οταν εκανε παρεα μαζι μου και δεν εβηχα ητανε περιεργο.
Πετρο προσπαθησε το δεν αξιζει πραγματικα και αυτη η κουραση που ειχες πριν θα εξαφανιστει ειναι λογω του τσιγαρου. Αλλα κοψτο μαχαιρι δεν γινεται αλλιως οπως σου ειπα οι πρωτες 3-4 μερες ειναι.
-
Παρακατω σας παραθετω ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για το καπνισμα... που εμενα προσωπικα στις αρχες τουλαχιστον με εκανε να δω αυτη την προσπαθεια με τελειως διαφορετικο ματι... Με βοηθησε αρκετα.
Τι εννοούμε…όταν λέμε «κόβω το κάπνισμα»;
Εννοούμε «σταματώ να καπνίζω και δεν ξανακαπνίζω ούτε μία τζούρα για το υπόλοιπο της ζωής μου». Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα, η λύση είναι κόψιμο με το μαχαίρι. Μην καταδεχτείτε να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας λέγοντας ότι θα το περιορίσετε. Αν είστε καπνιστής του ενός πακέτου, αργά ή γρήγορα θα επιστρέψετε στο ένα πακέτο. Κι αυτό συμβαίνει γιατί μόλις καπνίσετε ένα τσιγάρο, μετά από λίγο θα θέλετε το επόμενο και, καθώς αυτό θα έχει οριστεί ώρες αργότερα, δεν θα βλέπετε την ώρα για να καπνίσετε. Όταν όμως το έχετε κόψει ολοκληρωτικά, ξέρετε ότι δεν καπνίζετε πια και το μυαλό δεν πηγαίνει τόσο συχνά στο τσιγάρο.
Αν σταματήσετε το κάπνισμα και ξανακαπνίσετε, δεχτείτε ψύχραιμα ότι αποτύχατε και πηγαίνετε να αγοράσετε πακέτο. Να έχετε, όμως, στο μυαλό σας πάντα ότι θα ξαναπροσπαθήσετε.
Γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα. Το δύσκολο είναι να μην το αρχίσεις ξανά. Αυτή η διαπίστωση έκανε τον Τουαίν να πει μία από τις πιο γνωστές του ρήσεις: «Είναι πολύ εύκολο να κόψεις το κάπνισμα. Εγώ το έχω κόψει πενήντα φορές».
Είναι εύκολο; Τι λένε οι στατιστικές
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κόψεις. Δυστυχώς, όμως, είναι εύκολο να το ξαναρχίσεις. Αρκεί ένα τσιγάρο ή μόνο μία τζούρα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, από αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα, μόνο το 8% εξακολουθεί να μην καπνίζει ένα χρόνο μετά. Γι’ αυτό, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες απευθύνονται πλέον στους μη καπνιστές προσπαθώντας να τους πείσουν να μη γίνουν καπνιστές. Τους ήδη καπνιστές τους θεωρούν «χαμένη υπόθεση».
Όμως οι στατιστικές είναι αισιόδοξες ή απαισιόδοξες ανάλογα με τον τρόπο που τις διαβάζουμε. Μπορεί αυτό το 8% να σας φαίνεται λίγο και να σας αποθαρρύνει από την προσπάθεια. Δεν είναι όμως έτσι. Σκεφτείτε το εξής: αν από αυτούς που παίζουν λόττο, κέρδιζε μεγάλα ποσά το 8%, όλοι θα παίζαμε λόττο μετά μανίας. Εδώ το κέρδος μπορεί να μην είναι τα τρελά λεφτά, αλλά η υγεία μας ίσως και η ίδια μας η ζωή. Δεν αξίζει την προσπάθεια;
Μερικές συμβουλές
1. Να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας ως προσωρινό καπνιστή. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι θα το κόψετε ή τουλάχιστον ότι θα προσπαθήσετε να το κόψετε. Όταν αποτυγχάνετε, παρά την αυτονόητη απογοήτευση, να λέτε ότι θα ξαναπροσπαθήσετε.
2. Μην κόβετε τον καφέ και το ποτό (ή κόψτε τα, αν θέλετε, αλλά όχι εξαιτίας του τσιγάρου). Δύο είναι οι λόγοι που το λέω αυτό. Πρώτον, για να μην νομίζετε ότι απαιτείται ριζική αλλαγή των συνηθειών της ζωής σας και σας φαίνεται σκέτος Γολγοθάς. Και δεύτερον, είναι ήδη αρκετά μεγάλη η θυσία, γιατί πρέπει να υποστείτε ακόμη μία; Θα στερηθείτε μία απόλαυση, γιατί να στερηθείτε κι άλλες;
3. Μην καταφεύγετε σε κομπολόγια, τσίχλες, αυτοκόλλητα νικοτίνης, βελονισμούς. Μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας.
4. Μη ζητάτε από το περιβάλλον σας να προσαρμοστεί σε σας, δηλαδή από τους γνωστούς και φίλους να μην καπνίζουν μπροστά σας. Στην αρχή μόνο, τις δύο πρώτες βδομάδες, καλό είναι να μη συχνάζετε σε μέρη όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανάψετε τσιγάρο (μπαρ, ταβέρνα, καφετέρια). Από κει και πέρα συνεχίστε τη ζωή σας κανονικά. Δεν γίνεται να απομονωθείτε εσαεί. Πάντα θα ζείτε ανάμεσα σε καπνιστές. Συνηθίστε να βλέπετε τους άλλους να καπνίζουν. Πάντως, βοηθάει πολύ αν σκέφτεστε ότι αυτοί δεν κατάφεραν κάτι σημαντικό που εσείς καταφέρατε. Αντί να τους ζηλεύετε, να τους λυπάστε.
5. Προσπαθήστε να πάρετε αφορμή για μία γενικότερη βελτίωση της ζωής σας: μειώστε το φαγητό και αρχίστε ήπια γυμναστική για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.
Μία σκάλα με τέσσερα σκαλιά
Η πορεία προς την οριστική διακοπή του καπνίσματος μπορείτε να τη δείτε σαν μία σκάλα. Σε αντίθεση όμως με μία σκάλα που όσο την ανεβαίνεις τόσο κουράζεσαι, εδώ κάθε σκαλί σε φέρνει πιο εύκολα στο επόμενο. Κάθε σκαλί είναι ένα κρίσιμο σημείο της προσπάθειας.
Μπορείτε να θέσετε το πρώτο σκαλί στην πρώτη μέρα. Στο τελείωμα της πρώτης μέρας χωρίς τσιγάρο, θα έχετε την ικανοποίηση ότι αντέξατε μία μέρα χωρίς να καπνίσετε. Μικρό αλλά όχι ασήμαντο βήμα
Το δεύτερο σκαλί είναι η τρίτη μέρα. Τρεις μέρες μετά καταφέρατε κάτι λίγο πιο σημαντικό.
Το τρίτο είναι στη μία εβδομάδα. Εδώ έχετε ήδη κάνει ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα.
Το τέταρτο στο μήνα. Τώρα πλέον μπορείτε να πείτε «αφού άντεξα ένα μήνα, δεν βλέπω γιατί να μην αντέξω για πάντα». Εξάλλου θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν ήταν και κάτι τόσο τρομερό τελικά. Επίσης ήρθε η ώρα για να ανταμειφθείτε έμπρακτα. Με τα λεφτά που θα δίνατε ένα μήνα στα τσιγάρα, αγοράστε ένα δώρο για τον εαυτό σας και πείτε «το αξίζω!». Αυτό το πρώτο δώρο θα συμβολίζει την επιτυχία σας. Επίσης στο εξής, μπορείτε να το επαναλαμβάνετε κάθε μήνα. Αν π.χ. καπνίζατε ένα πακέτο των τριών ευρώ κάθε μέρα, στο τέλος κάθε μήνα θα μπορείτε να αγοράζετε ένα ρούχο των ενενήντα ευρώ ή πολύ περισσότερα βιβλία και δίσκους ή να βλέπετε περισσότερες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Το κόλπο των έξι λεπτών
Προσέξτε τώρα ένα πολύ βασικό κόλπο. Δεν ξέρω αν είναι αυθυποβολή ή όχι, πάντως στην περίπτωσή μου λειτούργησε και αποδείχθηκε σωτήριο.
Κατά τη διάρκεια της αποχής από το τσιγάρο, θα βρεθείτε –ίσως αρκετά συχνά– σε κάποιες περιστάσεις πολύ επικίνδυνες, γιατί σ’ αυτές καραδοκεί ο κίνδυνος να ανάψετε ένα τσιγάρο που θα σας ξανακάνει καπνιστή. Αν ξεπεράσετε αυτούς τους σκοπέλους, θα στεφθείτε νικητής στον αγώνα κατά του καπνίσματος.
Παράδειγμα: σε μία ταβέρνα, με το φαγητό και το κρασί, δεν υπάρχει τίποτα πιο ταιριαστό από ένα τσιγάρο. Όταν μάλιστα όλοι γύρω σας ανάβουν το τσιγάρο και δείχνουν να το απολαμβάνουν, εσείς θα νιώσετε πολύ άσχημα όντας υποχρεωμένος από τον ίδιο σας τον εαυτό να στερηθείτε αυτό το αποκορύφωμα της απόλαυσης του γεύματος. Εκείνη τη στιγμή θα πείτε «αν δεν καπνίσω τώρα ή θα χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο ή θα σκοτώσω άνθρωπο». Το ξέρω καλά, το έχω ζήσει. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, κοιτάξτε το ρολόι σας και… κρατήστε χρόνο. Αυτές οι δύσκολες στιγμές που νομίζεις ότι θα σε οδηγήσουν στην τρέλα κρατάνε μόνο έξι λεπτά. Μόλις περάσουν αυτά τα έξι λεπτά, η έντονη επιθυμία για τσιγάρο θα έχει υποχωρήσει σημαντικά. Και τότε θα πείτε «μου πέρασε. ευτυχώς που δεν άναψα τσιγάρο».
Ίσως να σας φαίνεται χαζό (όπως και σε μένα όταν το άκουσα) αλλά έπιασε. Και χάρη σ’ αυτό το κόλπο δεν ξανακάπνισα, αν και βρέθηκα (και βρίσκομαι ακόμη) σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις.
Παρενέργειες και ωφέλειες
Νευρικότητα, αϋπνίες, έλλειψη συγκέντρωσης που αναφέρονται ως παρενέργειες είναι παροδικές (εγώ πάντως δεν τις έζησα).
Η αύξηση βάρους είναι πιο πιθανή αλλά μπορεί να ελεγχθεί με μείωση της τροφής και ήπια άσκηση.
Η μόνη σημαντική παρενέργεια που ένιωσα ήταν ένας ξηρός βήχας που ωστόσο μετά από λίγους μήνες έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Για τις ωφέλειες κάνω «αντιγραφή – επικόλληση» του διάσημου πλέον πίνακα για τις ωφέλειες μετά τη διακοπή του καπνίσματος:
20 λεπτά μετά: η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των σφυγμών επανέρχονται στο κανονικό.
8 ώρες μετά: τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό.
24 ώρες μετά: τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται, φτάνοντας εκείνα των μη καπνιστών, ενώ οι πνεύμονες αρχίζουν ν’ αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα του ουσιών που εμπεριέχονται στον καπνό.
48 ώρες μετά: η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται.
72 ώρες μετά: η αναπνοή γίνεται ευκολότερη καθώς χαλαρώνουν οι βρογχικοί σωλήνες και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.
2-12 εβδομάδες μετά: η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σε ολόκληρο το σώμα, διευκολύνοντας το βάδισμα.
3-9 μήνες μετά: τα προβλήματα αναπνοής, ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός κατά την αναπνοή βελτιώνονται. Συνολικά, η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 5-10%.
1 χρόνος μετά: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή και θανάτου, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής, ενώ μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή θάνατο κατά την χρονική πορεία των ετών που έπονται ενός οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.
10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ο κίνδυνος θανάτου, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά 5 χρόνια μετά τη διακοπή του. Αν και η μείωση του κινδύνου είναι πιο βαθμιαία για τους ανθρώπους μεγαλύτερη ηλικίας, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε διάστημα 5-10 έτη από τη διακοπή.
15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος θανάτου, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, μειώνεται και ισοδυναμεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει καπνίσει ποτέ.
Κατά περίεργο τρόπο από τα παραπάνω λείπει κάτι βασικό. Ένα περίπου χρόνο μετά, θα απολαμβάνετε καλύτερη σεξουαλική ζωή, αφού θα έχετε στύση καλύτερη και διαρκέστερη ενώ και η εκσπερμάτιση θα αργεί περισσότερο (είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί ΚΑΙ πρόωρη εκσπερμάτιση).
Μετά
Ίσως θέλετε να θέσετε την ερώτηση: μετά από πόσο καιρό αποχής από το κάπνισμα μπορεί να πει κανείς ότι έχει απεξαρτηθεί πλέον από το τσιγάρο; Η απάντηση είναι σαφής: ποτέ. Εάν εξαρτήθηκες μία φορά από το τσιγάρο, ακόμη κι αν το έχεις κόψει, εξακολουθείς να είσαι «καπνιστής εν υπνώσει». Η μετάβαση στην κατάσταση του «ενεργού καπνιστή» είναι πολύ εύκολη.
Να θυμάστε πάντα ότι, όποτε κι αν σταματήσατε το κάπνισμα, είτε πριν από μία εβδομάδα είτε πριν από πέντε χρόνια, ένα και μόνο τσιγάρο αρκεί για να σας ξανακάνει καπνιστή. Αυτό το τσιγάρο ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΨΕΤΕ ΠΟΤΕ!
-
Να δώσω & εγώ τις καλύτερες ευχές μου σε όσους προσπαθήσουν να κόψουν το κάονισμα.
Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ ενεργητικά αλλά ήμουν από πάντα παθητικός καπνιστής... Αιτία ο πατέρας μου (3 πακέτα).
Αυτή η βρώμα ήταν η αιτία που ούτε να το βλέπω δεν θέλω, παράλληλα εύχομαι καταφέρετε όλοι εσεις που καπνίζετε να επιβληθείτε στον εαυτό σας & να το σταματήσετε.
Σκεφτείτε & το άλλο...
Χωρίς τσιγάρο (με μ.ο. ένα πακέτο την ημέρα) σε ένα μήνα βάζεις μια μπάρα θόλων, σε 5-6 λάστιχα !!
-
εγω παντως απο τα 1,5 πακετο που καπνιζα το γυρισα στο στριφτο και το μειωσα στα 10 τσιγαρα γιατι βλεπετε λογω δουλειας τωρα δεν μπορω να στριβω πανω στο τιμονι!
-
Όλα βρίσκονται μέσα στο κεφάλι μας ...
Και να εξηγηθώ : Το αν θα το κόψεις ή όχι εξαρτάται από το πόσο καλά έχεις "πείσει" τον εαυτό σου ότι αυτό που κάνεις το χρειάζεσαι. Οι περισσότεροι καπνιστές (και εμού συμπεριλαμβανομένου) "εφευρίσκουν" δικαιολογίες για να καπνίζουν.
"Είχα φοβερό στρες τις προάλες και αν δεν κάπνιζα, δεν ξέρω πως θα την έβγαζα" , "Έλα μωρέ, ένα τσιγάρο είναι ... εγώ αν θέλω να το κόψω, μπορώ και τώρα αλλά δεν θέλω", "Δεν καπνίζω πολλά ... δεν κάνω πολύ κακό στον εαυτό μου" ....
... και το καλύτερο : "Το έχω μειώσει κατά πολύ ... είμαι πολύ δυνατός χαρακτήρας"
Το είχα κόψει ... και δυστυχώς ξανακύλησα. Δεν καπνίζω πολύ (δες παραπάνω). Θα ξαναπροσπαθήσω ξανά τον σεπτέμβριο (ελπίζω να είναι για πάντα).
Πιστεύω ότι αυτοί που το έκοψαν ... ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ... ειναι πραγματικά ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.
Και όσοι προσπαθήσουν να το κόψουν ... μια συμβουλή : παιδιά ούτε για δοκιμή μη πάρετε τσιγάρο να ανάψετε, και ζητήστε να σας βοηθήσουν και οι φίλοι και συγγενείς σας.
-
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο
george65
Και όσοι προσπαθήσουν να το κόψουν ... μια συμβουλή : παιδιά ούτε για δοκιμή μη πάρετε τσιγάρο να ανάψετε, και ....
Συμφωνώ.
Θα είναι σας φανεί πολύ πιο εύκολο και δεν θα το ζητάτε αν εφαρμοστεί το μαχαίρι. Αλλά μιλάμε για ΜΑΧΑΙΡΙ... Όχι αύριο μια τζούρα, ή "κάτσε να στο ανάψω εγώ" και τέτοια. ΜΑΧΑΙΡΙ!
Αυτό είχα κάνει και με βοήθησε πάρα πολύ να το βγάλω από το μυαλό μου τον πρώτο καιρό... Μετά μπαίνεις σε ρελαντι. Ούτε που σε νοιάζει...
-
βεβαια με το στριφτο που το κανω εδω και 3μηνες παρατηρησα οτι επειδη ο καπνος ειναι πιο καθαρος απο οτι του κανονικου τσιγαρου,δεν εχω βηχα το πρωι που ξυπναω,καπνιζω μονο 10 τσιγαρα την μερα και αν το ξεπερασω και παω 12-13 με μπουκωνει οπως οταν σκας απο το φαγητο και λες οτι δεν μπορω να φαω αλλο!
πανω στο τιμονι καπνιζα πολλες φορες μηχανικα 1 πακετο στο 8αρο!
τωρα με το στριφτο παρολο που δεν μπορω να στριψω και να καπνισω,καπνιζω απο 1 πακετο μονο 5-6 τσιγαρα και δεν εχω νευρα επειδη μου λειπει!
παντως οσοι καπνιζετε πολλοι δοκιμαστε και το στριφτο!
θα δειτε μεγαλη μειωση στα τσιγαρα!
οπως βεβαια υποσχεθηκα στον εαυτο μου οταν με το καλο μεινει η γυναικα μου εγκυος θα το κοψω!
-
παιδαρε εκανα στριφτο για 2 χρονια με την ελπιδα να το εκοβα τελικα μετα απο τοσο καιρο απλα το εκοψα μαχαιρι. Το στριφτο απλως ητανε καλυτερος καπνος με συνεπεια να μην μπορω να καπνισω τα κανονικα τσιγαρα διοτι ητανε πολυ στεγνα.
-
και δεν το μειωσες με το στριφτο?
βεβαια αν κανεις δουλεια καθιστικη ή γραφειου δεν εχει και τοση διαφορα πιστευω ενω σε μενα καταφερα να το μειωσω στο 1/3 χωρις να νοιωθω ελειψει τσιγαρου
-
Το στριφτό τσιγάρο (κάπνισμα όμως χωρίς φίλτρο) είναι καλύτερο από το έτοιμο τσιγάρο λόγω πιο υγρού καπνού και πιο αργού "καψίματος".
Το φίλτρο αυτό καθεαυτό είναι αιτία δημιουργίας πολλών χημικών ενώσεων τη στιγμή που περνάει ο καπνός από μέσα του (όταν ρουφάς τον καπνό) και με μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνους.
Αλλά όποιος πιστεύει ότι με το στριφτό περιορίζει ή θα τον βοηθήσει να κόψει το τσιγάρο πλανάται πλάνη οικτρά. Κάπνιζα πάνω από 10 χρόνια στριφτό και μέχρι να το κόψω (το είχα κόψει για ένα χρόνο) πραγματικά μου άρεσε να το καπνίζω.
Το τσιγάρο κόβεται με το να μη το βάλεις στο στόμα σου. Π Ο Τ Ε και ούτε για κανένα λόγο.
Εγώ έχω βρει ένα αποτελεσματικό τρόπο. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. Θα το ξανακόψω για αυτά. Αυτή τη στιγμή δεν καπνίζω μπροστά τους, ούτε και μέσα στο σπίτι. Και ελπίζω να το καταφέρω ...
-
Κι εγω στριφτο κανω,δεν εχει σημασια.
Απο τη στιγμη που καπνιζεις..τελος.
Λιγο η περισσοτερο,στριφτο η ετοιμο,δεν εχει την διαφορα.
Το θεμα ειναι να θελεις για να το κοψεις.
Bravo σε οσους το σταματησαν!!
-
Θάνε 6 η 7 χρόνια από τότε που είχα την ίδια εμπειρία με τον Γιώργο. Τότε το έκοψα μαχαίρι. Κάπνιζα πάνω από 3 πακέτα την μέρα. ούτε με το στριφτό δεν κατάφερα να το μειώσω, αφού στον ελέυθερο χρόνο έστριβα τσιγάρα. Θυμάμαι πάντως ότι μετά από λίγες μέρες αποχή από το τσιγάρο, έπεσα στο κρεβάτι με 40 πυρετό και έντονο βήχα, σαν κάτι να έσπαγε μέσα μου. Επίσης Θυμάμαι να έχω μετά από 5 6 μήνες μια πολύ δυνατή επιθυμία για τσιγάρο, δεν μπόρεσα να κρατηθώ και άναψα ένα, αυτό ήταν, τέτοια αηδία δεν είχα νιώσει ποτέ μου.
-
Να πω κι εγω την εμπειρια μου μπας και βοηθησω καποιον οπως με βοηθησαν εμενα οι προλαλησαντες.
Διαβασα το ποστ και ειπα μπραβο στα παιδια που το εκοψαν και οτι καποια μερα θα το εκοβα κι εγω. Μετα απο 2-3 μερες αποφασισα να παω για τροχαδακι χαλαρο μετα απο 5-6 μηνες ακινησιας (ημουν αθλητης παλαιοτερα).
Μετα αοπ 5 λεπτα χαλαρο τροχαδι τα ειχα φτυσει. Ενοιωθα σαν να ειχα καποιο 1000 κιλα να καθεται στο στηθος μου. Εκανα μιση ωρα να βρω την αναπνοη μου ξανα. Και λεω καποτε εκανα 5 ωρες προπονηση την ημερα και τωρα με 5 λεπτα τρεξιμο τα φτυνεις? Και μαχαιρι!
Αυτο εγινε πριν απο 2 βδομαδες. Προχθες το βραδυ ημουν με κατι φιλους και αναψαν τσιγαρο και προγματικα μου ηρθε αναγουλα. Ουτε το σταχτοδοχιο δεν μπορω να μυριστω απο αποσταση 10 μετρων. Και αυτα μετα απο 2 βδομαδες.
Το προβλημα ειναι οτι πηρα 2-3 κιλακια αλλα προτιμω τα λιγα κιλα παρα το καπνισμα.
Για οσους το σκεφτονται, καντε το για 5μερες και δοκιμαστε κατι που σας κουραζε οταν ησασταν καπνιστες και δεν θα ξανακαπνισετε.
-
Γιατι το κοβετε ρε παλικαρια?Το τσιγαρο ειναι μια απο τις μικρες καταχρησεις της ζωης.Τι πιο ωραιο πραγμα το πρωι που ειναι καθαρος ο οργανισμος να πας στην οικοδομη να γυρισεις εναν τενεκε αναποδα να παρεις και μια φραπεδαρα τιγκα στο παγο (τακα-τουκα να βαραν τα παγακια μεσα) και να αναψεις ενα τσιγαρο και να νιωσεις το πρωινο μπουκομα που σου προσφερει.Ααααααααχχχχχχχ.....!!!Κατσε να αναψω ενα τωρα.
-
Εγώ παιδιά καπνίζω από πρώτη γυμνασίου k μέχρι την τρίτη λυκείου που δεν κάπνιζα πολύ k φανατικά το έκοβα άνετα οποτε ήθελα.Γιατί το είχα προσπαθήσει 2 φορες k δεν είχα πρόβλημα,ούτε καν τις 3-4 πρώτες μέρες.Από την στιγμή που έφυγα από το σπίτι μου για να πάω να σπουδάσω δεν μπορώ να το κόψω ούτε για μια ώρα.Είναι δύσκολο το άτιμο....
-
Να μαστε πάλιιιιι.... (προσπάθεια #2)
Για τις πρώτες 2-3 μέρες διατηρούσα ένα πολύ χαμηλό προφίλ αλλά σήμερα αρχίζω και το λέω...
ΜΑΧΑΙΡΙ.
Την πρώτη φορά που το έκανα αυτό κράτησα για ένα χρόνο. Άντε να δούμε τώρα...
-
το εκοψεςμιχαλη το στριφτο?λογω βηχα?
-
Ναι το έκοψα... Αφορμή ήταν ο βήχας. Όχι αιτία.